Зрелостникът от ПГ по битова техника Христо Костадинов бе сред първите записани в пловдивския филиал, ще учи „Мехатроника”

Специалност „Компютърни системи и технологии“ е с най-висок минимален бал през тази година, показват резултатите от първо класиране на пловдивския филиал на Техническия университет. При максимален 30, последният приет е с 26.5. Следват „Дизайн и печатни комуникации“, „Автоматика, информационна и управляваща техника“, „Електроника“, „Електротехника“, поясни директорът на филиала проф. Въльо Николов.

Записването на приетите започна от днес. Христо Костадинов бе един от първите, които още сутринта се записаха. Зрелостникът, който е завършил Професионална гимназия по битова техника, си е избрал да учи „Мехатроника“.

„Очаквам тя да ми даде по-широк технически мироглед. Малко се притеснявам, защото съм чувал, че не е лесно да станеш инженер. Много искам да работя като инженер на подемно-транспортна техника и да създам своя фирма. В момента дори съм монтажник на асансьори в пловдивска фирма и имам амбицията да ставам все по-добър в тази област,“ сподели Христо.

Повече от половината кандидат-студенти положиха изпити по математика и английски език онлайн. Последните тестове по двата предмета бяха присъствени.

„За разлика от предни години, тази имаме по-равномерно разпределение на кандидат-студентите по всички бакалавърски специалности. В следващите години бъдещите инженери ще обучават в 20 нови лаборатории на Центъра по компетентност, които се изграждат във филиала”, коментира доц. Никола Шакев – зам. директор на филиала.