С устройствата те ще могат да се включат в дистанционното обучение, ако такова бъде въведено в техните училища през идната учебна година

Близо 1800 деца и младежи от социалните услуги в страната ще получат компютри, лаптопи, таблети, рутери и безплатен интернет със средства от Министерството на труда и социалната политика. С устройствата те ще могат да се включат в дистанционно обучение, ако такова бъде въведено в техните училища през идната учебна година.

За целта фонд „Социална закрила“ ще предостави почти 823 000 лева на общините доставчици на услугите. Местните власти кандидатстваха с проекти по програмата за закупуване на компютърни конфигурации, устройства и периферия. Бяха одобрени 80 предложения, като най-голям е бил интересът към лаптопите, настолните компютри и заплащането на интернет до края на годината.

Целта на програмата е да осигури непрекъснат образователен процес и да се повишат шансовете на младежите от социалните услуги за преминаване в следваща форма на обучение и професионална квалификация.