640_92b7d84d666b3c9dfe2c4062490d8367

Студентите, специализантите и докторантите в Аграрния университет вече ще се учат на комбайн и трактор от ново поколение. Тази сутрин техниката от най-висок клас бе предоставена от фирма „CLAAS”. Ректорът проф. Христина Янчева и представителят на компанията за Югоизточна Европа Фин Петерсен подписаха меморандум за сътрудничество. В него е залегнало също провеждане на теоретични, практически занимания и стажантски програми. От висшето училище ще разчитат компанията, която е лидер за Европа в производството на селскостопанска техника, да дава препоръки и за учебните планове и професионалната реализация на студентите.


Фин Петерсен изрази готовност фирмата да предостави още машини.

DSCF0517

 

„Искам да опровергая схващането, че земеделието е старомодно. Очаква се до 2050 година населението да се увеличи от 7 на 9 милиарда. Всички тези хора се нуждаят от храна и ние трябва да я произведем. Земята, с която разполагаме, няма да се увеличи, а ще намалява. За да компенсираме тази загуба, климатичните промени или земетресения, трябва да правим високо технологични машини, за да произвеждаме най-добрата продукция”, каца Фин Петерсен.

 

Дарените машини бяха докарани пред Ректората на висшето училище, за да връчи Петерсън официално ключовете от тях.

 

В миналото фирмата със 130-годишна история е създала първия зърнокомбайн, настроен за специфичната география и климатичните условия на Европа. Компанията има 2947 патента, а само през миналата година е дала 231 патентни заявки. Едноименната фондация пък подкрепя образованието и научните изследвания в областта на машинното оборудване.


Сред гостите на церемонията бе и министърът на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Бозуков, който е кадър на Аграрния университет, каза, че благородно завижда на студентите за шанса да се учат с такъв висок клас техника.

DSCF0521