Един лев за снимка с Шакира и Джей Ло

DSCF3644

Деляна ЛУКОВА

Корабът на Христофор Колумб акостира в двора на Руската гимназия. Плавателният съд от кашони с гордия откривател на Америка се превърнаха в една от супер атракциите на празника на Испания в Руската гимназия. Паралелките, изучаващи езика на Сервантес, спретнаха истинска фиеста в двора на училището и върнаха времето 522 години назад, когато генуезкият мореплавател и търговец прекосил Атлантическия океан и достигнал Америка.

В парада на празниците тийнейджърите пресъздадоха традиционни испански обичаи като Деня мъртвите, корида и празника на дявола.  Истински бой с домати отбеляза прочутата Томатина, която се провежда обичайно във Валенския, но за атракцията пристигат хора от всички краища на страната.

Само срещу левче феновете на Шакира и Дженифър Лопес можеха да се щракнат за спомен с идолите си. „Виждате звезди посред бял ден? Не сте пияни. Те са тук“, гласеше рекламната табела на една от класните стаи, която приканваше минувачите да се снимат с актьора Марио касас, та даже и с Дон Кихот и Санчо Панса. Дегизирани като випове и исторически личности, учениците от 10 б истински впечатлиха съветника по образователните въпроси към Испанското посолство – Сесар Аха, гост на фиестата. 12 а клас пък бяха изрисували със спрей за графити испанския и българския флаг на централно място в кабинета си.

Организаторите на купона показаха не само завидни певчески и танцувални умения, но и кулинарни способности. Физкултурният салон се превърна в място за дегустация на боритос – боб и телешко със сос от авокадо, на тортили и начос.