Седмокласниците от СУ „Св.св.Кирил и Методий” се подредиха в пет редици на метър и половина разстояние зад конуси с номерата на стаите

5619 ученици от Пловдив и областта пишат по изпитен вариант 1, който беше изтеглен тази сутрин в МОН

„Колкото пръски вода, толкова шестици да изкарате!”, пожела тази сутрин на своите седмокласници директорът на СУ „Св.св.Кирил и Методий” Таня Николова и лисна менчето на входа на училището преди учениците да влязат за днешния изпит по български език. Тя решила да спази традицията, затова наред с дезинфекцията на залите, се погрижила да има украсено със здравец менче за късмет на децата.

5919 ученици от Пловдив и областта се явяват на национално външно оценяване днес. Рано тази сутрин в Министерството на образованието и науката бе изтеглен изпитен вариант 1. Децата са организирани в 652 зали в 142 училища при спазване на противоепидемичните мерки.

Така беше и на входа на СУ „Св.св.Кирил и Методий”. На площадката пред сградата бяха поставени конуси с номерата на стаите, в които са разпределени учениците. По указание на директора те се подредиха на разстояние метър и половина един от друг преди да бъдат пропуснати до изпитните зали. И сложиха маските.

„Радвам се, че ви виждам и че сте спокойни! Дайте най-доброто от себе си! Когато заемете местата си, успокойте се и си представете, че ви предстои да решите поредния училищен тест”, посъветва Николова седмокласниците.

Малцина дойдоха с родителите си. Ваня Стефанова призна, че не я свъртало вкъщи, затова решила да изпрати дъщеря си Ива до училище и да я прегърне за късмет. Самата тя е възпитаник на СУ „Св.св.Кирил и Методий”. Завършила е паралелка с гръцки език и не скри, че била доста по-стресирана на изпита. Години по-късно обстоятелствата се стекли така, че се върнала в училището като преподавател по гръцки, а сега стиска палци като майка пак тук.

Докато обсъждат оживено за кое произведение ще се падне да пишат теза, момичетата изразяват съжаление, че от изпитната програма е отпаднал Алеко. Няма как да сбъркаш цитат от „Бай Ганьо” или „До Чикаго и назад”, коментираха децата и се надяваха тезата да е върху „Една българка” или „Опълченците на Шипка”.

Заради дистанционното обучение в последните месеци от изпитните варианти отпаднаха въпроси, свързани със сложно съставно изречение, “Бай Ганьо пътува” на Алеко Константинов, “Неразделни” на Пенчо Славейков, “Заточеници” на Яворов, “По жицата” на Йовков и “По жътва” на Елин Пелин.

„Трябва да изкарам минимум 4 на НВО по български, по математика не се притеснявам, на пробния тест имам 98 точки”, коментира Илия, който има амбицията да учи в ПГ по електротехника и електроника.

Първият модул е с продължителност 60 минути, а вторият – 90. Учениците нямат право да напускат залите преди изтичането на първия един час. Всички пишат с черен цвят химикалка.