Три отбора с ученици от МГ, Хуманитарната, трите езикови гимназии и ПГ по електроника и електротехника ще премерят сили в надпреварата на клуб „Квант“

55-ото издание на коледното състезание на знаещите, организирано от клуб „Квант“, ще провокира младите умове на Пловдив на 9 декември в аулата на пловдивския филиал на Техническия университет.

В състезанието ще вземат участие три отбора – „Архимед“, „Нютон“ и „Айнщайн“. Участниците в тях са от МГ „Академик Кирил Попов“, от Езиковите гимназии „Пловдив“ и „Иван Вазов“ , от Хуманитарната и Френската гимназии, както от Професионалната гимназия по електроника и електротехника.

В първи кръг отборите ще получат практически задачи под формата на физичен или химичен експеримент. Те ще разполагат само с една минута за размисъл преди да обяснят с научни термини демонстрирания опит. Във втори кръг ще отговарят на логически задачи от областта на механиката, термодинамиката, оптиката или астрофизиката. Трети кръг съдържа т.нар. “Рискова задача“,  която носи най-много точки при верен отговор, но при грешен те се присъждат на конкурентния отбор.

Състезателите ще бъдат оценявани от компетентно жури от учени и преподаватели от пловдивски висши училища, начело с д-р Стефан Николов- асистент в катедра „Експериментална физика“ в ПУ “Паисий Хилендарски“.

“Квант“ – ТУ е единственият у нас ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003 г. от учителя по физика Васил Базелков и пловдивския филиал на Техническия университет, а идеята му е да покаже на младите хора забавното и интересното в света на науката. Вече 20 години преподавателят и неговите възпитаници опознават света на физиката, химията и технологиите с помощта на опити, експерименти, астрономически наблюдения и логически задачи. „От малката игра – към голямата наука“ е девизът на Васил Базелков, чиито възпитаници са част от българския и световен научен елит.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.