Подхранващ крем с масло от гроздови семки на учебна компания „Скай бюти козметик“, оранжерийни домати и зелеви сармички отрупаха щандовете. Мажоретките смениха униформите с носии и поведоха хорото

„И двата крема – за лице и за ръце, съдържат масло от гроздови семки, което бързо прониква дълбоко в кожата, регулира мастната секреция и подобрява кръвообращението“, обяснява Боян Цанков от производствения отдел на учебна компания „Скай бюти козметик“ на десетките окупирали щанда, за да се снабдят с новите продукти на атрактивни цени. За по-малко от час произведената от младите лаборанти на Професионална гимназия по хранителни технологии и техника козметика бе разграбена. Това бе и един от най-атрактивните щандове на Коледния базар, който училището тази година успя да възобнови след двугодишно прекъсване. Президентът на компанията Даниел Брайков не пропуска да уточни, особено за дамите, че маслото от гроздови семки е силен натурален антиоксидант и има стягащо, тонизиращо и регенериращо действие. А какаовото масло, което също се съдържа в двата крема, прави кожата сатенено гладка и има дълготраен овлажняващ ефект. Момчетата обясняват, че пандемията и обучението от разстояние в електронна среда попречило да произведат достатъчно количества, за да отговорят на интереса, но обещават още в първите месеци на следващата година да наваксат.

Фоайето на първия етаж на гимназията днес засенчи градските базари по разнообразие на артикули. Всяка от паралелките се бе погрижила не просто красиво да опакова разнообразните солени и сладки кулинарни изобретения, но да разясни с какви продукти са приготвени. Рулото е с домашни яйца, мляко и мармалад, обясниха от 9 г клас. Кремът и шоколадът за тортата на 10 г също били приготвени в домашни условия. Около масата на 9 б клас ухаеше на зелеви сармички. Майсторката се оказа Теодора, чиято майка била царица на плънката, и диктувала на дъщеря си, докато приготвя традиционното за бъдни вечер ястие. Никола Тошков от 9 е клас бе донесъл ръчно направени бижута от кожа, които майстори майка му.

Истински фурор предизвика Арсени от 11 д клас, който се включи в празничната инициатива с касетка домати. Момчето обясни, че са оранжерийно производство от селото на баба и дядо, но възложи на своя съученичка да влезе в ролята на продавач, тъй като била по-добра търговка. Четири брояха се харчеха по левче, така че за минути бяха разпродадени.

Каузата, която обединява ученици, родители, учители и служители на гимназията, е подкрепа на зрелостниците с един родител или материално затруднени. Имало деца, които претърпели загуба в семейството в резултат на Ковид. Събраните средства ще отидат за абитуриентския им бал.

За градуса на настроението се погрижи мажоретният състав към ПГХТТ с ръководител Мария Стоилова. Момичетата смениха униформите с носии и поканиха директора на гимназията инж. Людмила Ганчева да поведе хорото.