Момчетата от коледарската дружина подкрепиха кампанията за набиране на средства за операция на Ивайла от ОУ „Яне Сандански“

Коледарите от ОУ „Неофит Рилски“ в село Ягодово подкрепиха кампанията за набиране на средства за операция на петокласничката Ивайла Иванова.

В училището дълго обсъждали дали да спазят традицията на коледуването заради пандемията от коронавирус. Колебанието обаче било за кратко, след като директорът Петя Кирова разказала на момчетата за тазгодишата кауза на пловдивското ОУ „Яне Сандански“ –  да бъде подкрепено лечението на Иви. Те веднага прегърнали идеята събраните средства от коледуването да отидат като дарение за скъпоструващата операция.

“Традицията повелява коледарите да даряват част от парите за общественополезна кауза”,  споделя учителят на коледарите и техен водач Иван Георгиев. С негова помощ те разучават автентични песни и благословии. Наричанията за здраве и берекет, коледарските песни и украсяването на гегите, подготовката на традиционните коледарски носии – всички било посветено на идеята да помогнат на Ивайла.

По традиция коледарите Иван, Христо, Данчо, Кубрат, Дениз, Гошко Донков и Гошко Пурнаров влязоха най-напред в дома на кмета на селото Димитър Дишев и пожелаха здраве и изобилие.

Заради пандемията коледарите благославяха стопаните в двора. Въпреки че не можеха да ги поканят в домовете си, фамилиите, в чиито домове влязоха, бяха щастливи, че момчетата продължават да пазят традицията да наричат за здраве и берекет, след което дариха средства, за да помогнат на петокласничката.

Цялата събрана сума от 2390 лева ще бъде преведена по дарителската сметка на Ивайла Недялкова Иванова.

Ръководството на ОУ “Неофит Рилски” благодари на родителите на коледарите, че са подкрепили и насърчили децата си да помогнат в осъществяването на благородната инициатива.