Момичетата от Българо-турския литературен клуб месиха по двойки в Стария град, престилка препаса и генералният консул Хюсеин Ергани

Кой съм аз и с какво съм уникален. Пред това предизвикателство бяха изправени днес момичетата от Българо-турския литературен клуб в Пловдив, но задачата им не бе да разказват с думи, а чрез тестени фигури. 20 ученички и студенти се събраха в хостел „Олд Пловдив” в Стария град, за да се включат в събитието на Мрежа Хлебни къщи. То бе първото от поредицата инициативи по проекта „Хлебари без граници”, подкрепено от Японската фондация за мир. Идеята е представители на различните етнически малцинства у нас да замесват традиционен хляб.

Момичетата рисуваха себе си върху брашно, след което добавиха квас, сол и захар, за да замесят тесто и научиха как звучат на турски тези продукти. Престилка препаса и генералният консул на Република Турция в Пловдив Хюсеин Ергани.

„За нас, турците, хлябът е светиня. Ако видим паднал хляб или трохи по земята, непременно ги вдигаме”, каза дипломатът. Докато прибавяше сол и захар за тестото, той пожела на всички присъстващи до една година да се сбъднат най-съкровените им желания.

Момичетата се оказаха повече от сръчни и развихриха въображението си, за да измайсторят маслинови клонки, слънца, сърца и дори котки от тесто.

На следващото месене ще присъстват и членовете на Клуба на консулите в Пловдив, като всеки ще замеси тесто спрямо традициите на съответната държава.