„След урока за „Чичовци“ моите думи от екрана са накарали момче да препрочете творбата – каква по-голяма награда“, казва преподавателят по български език и литература от МГ д-р Шинка Дичева – участник в телевизионните проекти “На фокус 7. клас” и “Матурата на фокус”

„Когато учителят обича словото и литературата, когато в думите говори сърцето му, то успехът на учениците е гарантиран“, казва преподавателят по български език от Математическата гимназия д-р Шинка Дичева.

Тя е сред учителите, които получават покана за участие в двата образователни проекта „Матурата на фокус“ и „7.клас на фокус“. Предложението идва от националния експерт по български език и литература Александър Трингов в края на миналата година. Проектите на МОН и БНТ целят да подпомогнат учениците и да обогатят знанията им по всички теми за НВО и ДЗИ.

„За мен е чест, но и огромна отговорност да работя в двата прекрасни екипа, които имат една-единствена цел – успеха на учениците на зрелостните изпити и външното оценяване. Хората, които ме познават, знаят, че влагам изключително старание в работата си и не пестя сили и възможности да преподавам, да просвещавам и да вдъхновявам учениците. Участието приех като мисия да бъда полезна не само в класната стая, но и от екрана“, признава Дичева.

В екипа на поредицата „Матурата на фокус“ работят общо шестима учители, а за „7.клас на фокус“ са подбрани четирима.

„Може би зрителите не си дават сметка колко работа и безсънни нощи стоят зад 30-минутния урок, който наблюдават. Всеки учител сам го разработва, прави презентацията си и вписва част от своята методика на преподаването. В помощ на моите уроци е и ученичката от МГ „Акад. Кирил Попов“ Ралица Кехайова от X клас, специалност „Компютърна графика“. Талантливото дете въплъщава в образи идеите на творбите, за да може презентацията да подпомогне и асоциативното възприемане на проблемите в художествения текст“, пояснява Шинка Дичева.

Предвидените по проекта уроци за 7. клас са 60, за 12. клас – също толкова. Те вече се излъчват по БНТ2: в понеделник от 8:00 часа (с повторение в 15:00 часа) – урок за 7. клас, а в сряда и четвъртък – схемата за часовете е пак същата – уроци за 12. клас. Повторения има и през почивните дни.

През миналата година също се излъчваха телевизионни уроци, с които обаче се залагаше преди всичко на това учениците да успеят да вземат задължителния учебен материал по предмета. През тази година фокусът е друг: външното оценяване за 7.клас и матурата.

В поредицата „Матурата на фокус“ големите художествени текстове („Бай Ганьо“, „Под игото“, „Железният светилник“ и пр.) се представят самостоятелно в рамките на 30 минути, а останалите се групират по няколко творби, но при тях има и езикова част, в която се припомнят основни правила по български език.

По думите на Шинка Дичева е истинско предизвикателство за един учител по български език и литература да представи основните идеи, мотиви, герои, внушения в толкова ограничено екранно време. Доказателство за това, че мисията й е успешна, са десетките обаждания и коментари от познати и непознати, които изразяват благодарността си за направеното. А след урока за повестта „Чичовци“ неин ученик позвънил, за да признае, че думите й от екрана го накарали да препрочете творбата, но с други очи.

„Ето това е наградата ми, защото виждам, че усилията винаги си струват. Наистина много старание стои зад всеки един урок, почти всяка вечер обсъждаме, коментираме, споделяме идеи, за да бъдем полезни на учениците в тази тежка за всички година. Всеки урок е споделен на сайта на БНТ 2, а учениците могат да го гледат, когато имат възможност. Уроците от екрана са много подходящи и за преговор точно преди изпитите. В тях е синтезирана важната информация по всеки един въпрос, а затвърждаването на наученото е необходима крачка към успешния изпит“, пояснява Дичева.

След като завършва магистратура в ПУ “Паисий Хилендарски”, специалност “Български език и история”, тя работи като хоноруван асистент в университета. От 2010 до 2013 е редовен докторант във Филологическия факултет, а от 2017 г. е доктор по Българска литература от Освобождението до Първата световна война. Дисертационният й труд е на тема: “1894-1895 – отношения между литературното и политическото”. От 2013 г. е преподавател по български език и литература в Математическата гимназия. Шинка Дичева е автор и на редица литературнокритически текстове, както и на книгата “Пролетта на Мо” – ранните писма на Яна Язова до Александър Балабанов (2010).