Към парите за академичната си длъжност те добавяли допълнително възнаграждение за ръководната длъжност и след това облагали сумата с процент прослужено време, твърди доц. Лиляна Вълчева от синдикат „Висше образование и наука”

Има ректори, които неправомерно са начислявали работните си заплати. За това сигнализира председателят на синдикат „Висше образование и наука” към КНСБ доц. Лиляна Вълчева във връзка с кризата в Националната художествена академия, където заради липсата на средства за заплати, над 200 преподаватели и персонал вече втори месец са без възнаграждения, а ректорът проф. Николай Драчев подаде оставка. Одобреният за кандидат за ректор проф. Велислав Минеков пък обвини държавата в тенденциозно отношение към НХА.

По думите на Вълчева миналата година синдикатът е подал сигнал до МОН тези нарушения, министърът разпоредил проверка и се оказало, че 22 висши училища имат проблем с неправомерно определяне на заплатите. Сред тях са Университетът по хранителни технологии, Аграрният и Пловдивският университет. Към парите за академичната си длъжност те добавяли допълнително възнаграждение за ръководната длъжност „Ректор” и след това всичко облагали с процент прослужено време.

“С ПУ започнахме разговори за новия КТД, надявам се да постигнем съгласие. Незабавно трябва да бъдат приети промените в Закона за висше образование, да са се сложи ред. Формирането на възнагражденията ще е разписано в договорите, които ректорите на висшите училища ще сключват с министъра на образованието. Защото какво се получава сега – дори да дадем един ректор на прокуратурата, какво правят преподавателите”, коментира доц. Вълчева.

Тя припомни, че ВОН – КНСБ увеличил норматива за обучение на един студент и той за годините също е намерил своята промяна – от 4089 лева през 2016 година, до 4328 лева през настоящата. А за 2020 година е са заложени 5248 лева.

„Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях автономия, но автономия има само в учебната и научната дейност, няма финансова автономия”, категорична е доц. Вълчева.

2 КОМЕНТАРА

  1. Къде е публикуван този списък от 22 университета? Реномирани издания и национални медии само споменават бройката и включват НХА в него, но никъде няма информация кпи са другите университети. Само тук се появяват имената на 3-те най-големи пловдивски университети, без да се цитира източник. Много непрофесионално! И много прилича на активно мероприятие срещу тези ВУЗове…Или има скрит контекст предвид, че тази година е година на избори за тях?! Платено и нескопосано…

  2. I savour, result in I discovered exactly what I used to be looking for.
    You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day.
    Bye
    Fodboldtrøjer

Коментарите са затворени.