Проектът „Маргаритка и Разказвачът на приказки” влиза в детските градини с идеята да възпита любов към книгата и да насърчава четенето. С музика и подходяща детска литература, чрез любими приказни герои, авторите на проекта ще улесняват контакта на децата с книгите.

Форматът на 40-минутните занимания комбинира елементи от социалния проект „Маргаритка” и националната кампания  „Приказки без край” с каузата на Инициативата за насърчаване на детското четене „Разказвачът на приказки”.

Преди посещенията в детските градини директорите ще разполагат със списък с подходяща детска литература на съвременни български автори, от които да изберат заглавие. Двама актьори ще гостуват на децата, за да им почетат от книжката с елемент на драматизация. Малчуганите ще гледат филмчета за полезните навици и накрая ще попеят караоке. Популярни български певци като Михаела Филева, VenZy, Любо Киров и Вики от „Мастило” застават зад инициативата, записвайки прочути детски песнички в диск на проекта „Маргаритка”. Михаела Филева и VenZi пеят „Над смълчаните полета”, Орлин Павлов – „Зеленчуци който не яде”, Вики от „Мастило” – „Зайченцето бяло” и „Песен за цифрите”. 6 аудиоприказки са озвучени с гласовете на Теодора Духовникова, Захари Бахаров и Христо Мутафчиев.

Всяка детска градина може да заяви предварително седмица и месец в календарната 2020 година за провеждане на събитието.

Засега плановете са проектът да влиза два пъти седмично в различни детски градини в Пловдив, като постепенно се разгърне и от догодина заработи в цялата страна. Освен от наши учебни заведения, вече има интерес и от Бургас, Сливен, Добрич, Видин, каза Константин-Кирил Иванов, познат на малчуганите като Разказвача на приказки.