Как изглежда първият ни електромобил от 1967 г.? Как се работи с първата българска пералня? Защо първите наши харддискове приличат на големи шкафове? А имаме ли български танк? Отговори на тези и други въпроси дава колекционерът Антон Оруш в книгата си “Голяма книга за българската техника”. Любопитните към темата за историята на родната техника могат да присъстват на пловдивската премиера на книгата и да се срещнат с нейния автор на 25 януари от 14 часа във Verona Conference Hall – ул. “Иван Вазов” № 33 (срещу НБ „Иван Вазов“). Входът е свободен.

Изданието проследява развитието на произвежданата у нас най-разнообразна техника, започвайки от първите години на ХХ век, та до началото на 90-те. Присъстват телевизор от 1901 г., аудиотехника и радиоприемници, телефони, автомобили, електромобили и тролеи, домакински уреди, космическа техника, компютри (вкл. и пловдивският ,,Пълдин 601″).

Технологичната продукция от Пловдив заема много важно място в книгата, защото от града на тепетата идват забележителни неща, като невероятната спортна кола ,,Булгаралпин” от 1967, която донася на България най-славните мигове в автомобилния спорт. Подробно са разгледани различните видове компютърна периферия – принтерите Бултекст, запаметяващите устройства на магнитна лента.

Авторът Антон Оруш е колекционер и изследовател на българската техника. Работи в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“. Той поддържа най-голямата колекция от над 400 апарата и е създател на Sandacite.BG – Българският портал за стара техника. Неговата цел е да запази историята на българската техника.

Не са подминати и онези високи технологични върхове, които представляват истинска гордост за България. Точно преди 30 години у нас е създадена космическа апаратура, която изпраща към Земята най-ценните снимки от Марс.