Над 5000 са заетите в аутсорсинг и IT индустрията в Пловдив

Заявени са нови проекти на стойност 30 млн. лева, които ще открият още 1500 работни места в страната, заяви директорът на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев

image_5889646_302

Възнамеряваме да увеличим броя на студентите и да разширяваме програмата за софтуерно инженерство и в други висши училища, освен Пловдивския университет. Това заяви днес кметът Иван Тотев на откриването на най-големия аутсорсинг форум у нас в „Гранд Хотел Пловдив”. За трета поредна година градът под тепетата е домакин на мащабната конференция, на която присъстват над 300 представители на различни фирми от страната и чужбина. От началото на новата академична година Община Пловдив финансира изцяло специална програма по софтуерно инженерство, в която са записани 20 бесарабски българчета от Украйна и 10 млади български надежди, селектирани от олимпиади. Общината поема изцяло годишните им такси от 2400 лева, общежитието и стипендиите за успех.

Това е важен ключов проект изобщо за България, тъй като недостигът на специалисти по програмиране е голям, коментира Тотев и добави, че програмата ще се разширява в следващите години.

Зам.-кметът по образование, бизнес развитие и международно сътрудничество Стефан Стоянов отбеляза, че Пловдив е вторият най-бързо развиващ се град в IT сектора, където заетите са над 5000 души, като се очаква броят им значително да нараства. Фирмите са над 300.Според различни данни на компаниите от сектора в момента могат да бъдат наети между 2 и 5 хиляди висококвалифицирани кадри, каквито на пазара у нас няма.

image_5889647_302
Икономистът Георги Стоев от „Индъстри уоч” добави, че има изключително търсене на програмисти с немски език, чиято месечна заплата можела да стигне 6000 лева.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции изнесе данни, че момента има сертифицирани проекти за над 8 милиона лева, с които са открити 1400 работни места, а заявените нови са на обща стойност 30 млн. лева, които ще открият още 1500 работни места.

Според изследването, направено от Българската аутсорсинг асоциация, средните и по-големи компании с над 250 души персонал се увеличават и се окачва удвояване на заетите в сектора. В анкетата, в която са участвали 360 компании, те заявяват, че търсят да наемат по-добре обучени хора с минимум два езика, които дават по-висока добавена стойност. Тъй като нуждата от квалифицирани кадри се задълбочава, се обсъждат варианти за привличане на специалисти от трети страни. Компаниите, които се насочват към България, са от Великобритания, САЩ, Германия.

Никола Вълчанов, който е едновременно преподавател в ПУ и служител в „Програмиста” изрази мнение, че бизнесът трябва да влиза в аудиториите и добави, че тяхната компания вече го прави. В резултат на това студентите били много по-мотивирани да се развиват. „Знам и мога трябва да вървят ръка за ръка”, заключи Вълчанов.

panel-1