Ремонтните дейности започват на 26. юни

Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов подписа договора за възлагане на обществена поръчка за реставрация на Хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“. Контрактът е с фирмата-изпълнител „ВДХ“ АД (някогашната „Водстрой“ )и включва основен ремонт, консервация и реставрация, прилагане на мерки за енергийна ефективност и благоустрояване на дворното пространство.

Припомняме, че класираната на второ място в обществената поръчка фирма бе поканена да поеме изпълнението на заданието, след като първата – „Трейс Груп Холд“, не предостави банкова гаранция и не подписа договор за изпълнение, въпреки че още през март направи оглед, срещна се с ръководствата на Хуманитарна гимназия „Св.св.Кирил и Методий“ и ОУ „Княз Александър I“, които съвместяват сградата, и с родители.

Стартът на строителните работи ще бъде даден на 26. юни в 11 часа. Присъствие са потвърдили министърът на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков и министърът на културата Кръстю Кръстев.

Офертата на „Водстрой“ е за 13,3 млн. лева и бе с 400 000 лева повече от това на отказалата се фирма. В сумата обаче е включена и реконструкция в дворното пространство, което ще се прави на втория етап, т.е. през лятото на следващата година.

Стойността на рестраврацията, която предстои това лято – нова дограма, фасада и покрив, е на стойност 8 милиона лева. Осигурени са 2.7 милиона лева от тях и според Стаменов е въпрос на добра воля останалите средства да се отпуснат от държавния и от общинския бюджет.

Предстои подмяна на цялата покривна конструкция, която ще бъде демонтирана, дървената част под нея ще се импрегнира, а гредите по дюшемето ще бъдат обследвани и монтирани наново. Ще бъде направена реставрация и консервация на фасадата, като всички материали и смеси са съгласувани с НИНКН. Предвидена е подмяна на дограмата, която е близо 2000 квадрата и трябва да бъдат демонтирани 228 броя прозорци. Тези, които са в добро състояние, ще бъдат запазени и реставрирани, но по-голямата част е изметната, затова дограмата ще бъде подменена с дървета.