Кметът на район „Централен“ Георги Стаменов  награди днес победителите в състезанието по ментална аритметика, организирано от ОУ „Кочо Честеменски“ и „Академия КИТ“. Участници на възраст от 5 до 10 години от детски градини, училища и клубове от Пловдив се включиха в „Математически тайни и загадки с абакус“. Малките математици решаваха  65 задачи, като първите 35 от тях бяха на сметало абакус, а останалите 30 – на въображаемо сметало.

Наградите за класираните на първо, второ и трето място са съответно – електронни книги, смарт часовници и безжични слушалки, а специалната награда – таблет.

Призове връчиха също кметът на район „Западен“ Димитър Колев, проф. д-р Боян Златанов – заместник-декан на факултета по математика и информатика в ПУ „Паисий Хилендарски“, както и представители на „Академия КИТ“.

Менталната аритметика възниква преди повече от 5000 години и се практикува в над 50 държави. Чрез нея децата развиват паметта, логиката, креативното мислене и въображението си.  От следващата учебна година тя ще се изучава и от учениците в ОУ „Кочо Честеменски“.