„Всички граждани, освен права, имат и задължения“, каза Тони Стойчева на срещата си с ученици от ОУ „Елин Пелин“

Какво не ви харесва в квартала и кое искате незабавно да се промени – с този въпрос провокира учениците от ОУ “Елин Пелин” кметът на район “Западен” Тони Стойчева. Шестокласници и седмокласници гостуваха в кметството, а в ролята на модератор на срещата разговор влезе училищният психолог Крум Цанков. Децата масово отговориха, че улиците са мръсни, а ремонтите продължават твърде дълго и затрудняват движението. Целта на инициативата е да се провокира интересът на младите хора как функционират държавната и общинската администрация и защо е важно всеки от тях да има гражданска позиция.

След като обясни какви са били мотивите й да се кандидатира за кмет, Стойчева призна, че заемайки отговорната длъжност, животът й се преобърнал на 180 градуса. А кариерата й на адвокат останала на заден план.

“Ежедневно ми се налага да решавам трудни казуси, проблемите са доста, но търся баланс, чета много, защото отговорността при подписването на документи е голяма. Но пък имаш лостовете да правиш живота на хората по-добър и да общуваш с талантливи млади хора като вас”, призна Стойчева, която обича да подкрепя различни обществени каузи.

“Всички граждани, освен права, имат и задължения. Именно от политиката зависи нашият живот, затова е добре всеки да се интересува какво се случва около него“, каза още Стойчева, която засегна темата с вандалските прояви и даде пример, че ако младежите рушат публичната собственост, всеки един родител след това плаща чрез своите данъци. Тя помоли учениците да не следват лошите примери и да бъдат по-отговорни, защото, ако веднъж някой влезе в регистъра на извършили противообществени прояви, после има риск да не може да упражнява някои професии.

На въпрос кой е любимият й цитат, кметът на „Западен“ отговори, че не обича да си поставя граници и отбеляза колко важни са учението, упоритостта, смелостта и грамотността, защото умните хора успяват във всяка ситуация.

Момичета бяха любопитни да узнаят каква музика обича, кой е бил любимият й предмет в училище и хоби, има ли задължителен дрескод за кмета. Стойчева сподели, че между медицината и правото е избрала юридическото поприще. Изправена пред избора да живее в чужбина или у нас, предпочела България пред САЩ с твърдото убеждение, че тук е полезна и се чувства добре в своя кръг от приятели и близки.

В края на срещата децата, Тони Стойчева и директорът Татяна Вангелова оформиха кръг, а психологът Цанков подаде кълбо от прежда, от което направиха плетеница, свързваща всички – като символ на едно новото приятелство.

Срещата с учениците от ОУ „Елин Пелин“ е началото на поредица от подобни инициативи в подкрепа на гражданското образование.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.