„Пловдив не успя да се възползва от подкрепата по Плана за възстановяване и устойчивост за строителство на училища, за разлика от София, Варна и Бургас“, каза на конференция в града под тепетата министърът на образованието проф. Галин Цоков

Водим усилени преговори с Министерството на образованието и науката за това какви са възможностите за осигуряване на финансиране за изграждане на Математическа гимназия. Теренът го има, до хотел SPS, ще се работи по осъвременяване на идейния проект и ще се търсят средства. Това каза кметът Костадин Димитров в приветствието си към участниците във форум, посветен на работата по европейските проекти и резултатите по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. И добави, че е горд с постигнатото от пловдивското образование, уверявайки, че в негово лице директорите, учителите и експертите ще имат сигурен партньор.

„София, Бургас и Варна успяха и започнаха строителството на две или три училища, Пловдив не успя да се възползва от тази подкрепа по Плана за възстановяване и устойчивост“, каза министърът на образованието проф. Галин Цоков, който представи постигнатото по проектите. Той заяви, че ще направи опит Пловдив да бъде компенсиран, въпреки изтеклите срокове, въпреки че едва ли ЕК ще допусне това.

Директорът на Математическата гимназия Веселина Карапеева поясни, за “Уча в Пловдив”, че разполагат със стария проект на арх. Валентин Маринов, който обаче трябва да бъде осъвременен и съобразен с новите реалности и изисквания.

Припомняме, че през май т.г. след продължили близо три часа ожесточени дебати и след прегласуване с 27 гласа “за”, 1 “против” и 16 “въздържали се” общинските съветници отхвърлиха предложението на заместник-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов за изграждане на нова сграда на ОУ „Драган Манчов“ и строеж на корпус на Математическата гимназия.

Според предложението община Пловдив трябваше да кандидатства по Плана за възстановяване и устойчивост за отпускането на 12,5 милиона лева, с които да се построи втора сграда на ОУ “Драган Манчов” до мол “Пловдив”, както и малък корпус в двора на МГ, което да позволи разделянето на двете училища и преминаването към едносменен режим на обучение.