Началникът на РУО Иванка Киркова заяви, че за момента учебните занятия са преустановени до 11 март, но ситуацията е динамична. На входовете на училищата трябва да бъдат поставете големи стелки, напоени с дезинфектант

Дезинфекция в автобусите на градския транспорт разпореди кметът Здравко Димитров като една от мерките за профилактика на коронавируса. На заседанието на кризисния щаб тази сутрин беше прието да се мият улиците, а също така комуналните предприятия да направят дезинфекция на контейнерите.

Може би ще бъде удължена грипната ваканция в Пловдив, каза още градоначалникът. Началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова уточни, че за момента учебните занятия са преустановени до 11 март, но с уговорката, че ситуацията е динамична и се променя с часове. Общинският кризисен щаб ще решава дали четвъртък и петък (12 и 13 март) да бъдат обявени за неучебни дни. Отлагат се и планираните състезания и олимпиади, екскурзии и пътувания, няма да се осъществяват квалификации и обучения на преподавателите до разрешение за провеждане на масови мероприятия.

Във връзка с указания на Кризисния щаб и с разпореждане на министъра на образованието Красимир Вълчев директорите на училища трябва да осигурият дезинфектанти на спиртна основа. Тяхно задържение е да разпоредят засилена дезинфекция на санитарните възли, дръжките на вратите, бюрата, чиновете, масите минимум 4 пъти на ден. На входовете на училищата трябва да бъдат поставете големи стелки, напоени с дезинфектант.

В изпълнение мерките на Националния оперативен щаб кметът събра тази сутрин в общината всички зам.-кметове, кметовете на райони, управителите на общинските лечебни заведения, главните сестри и ръководителите на клинични и микробиологични лаборатории, които, съвместно с Експертния консултативен съвет по здравеопазване, обсъдиха ситуацията с острите респираторни заболявания и коронавируса.

“Във всички обществени заведения трябва да има на входовете стелки, обработени с дезинфектанти. Хората трябва да пазят сами здравето си и да бъдат дисциплинирани, като при неразположения да се обадят на личния си лекар”, обясни шефът на общинска дирекция “Здравеопазване” д-р Калин Калинов.

Всички културни мероприятия са забранени. Спортните събития ще се провеждат без публика.

Засилени мерки са взети в детските градини и ясли. Във всички детски заведения са поставени филтри, за да не се допускат болни деца.

На всички здравни и социални работници в общинските заведения ще бъдат осигурени маски. В Общината до края на работния ден ще бъдат разкрити две горещи линии, на които хората могат да се обаждат.