Дипломираният хореограф и начален педагог Снежа Иванова ръководи формацията за народни танци в ОУ “Драган Манчов”

Събота сутрин. Училищната сграда е празна, но от физкултурния салон се чува „Лазарчице, китчице“ и тактуване в ритъма на песента. Край оградата търпеливо чакат майки, които споделят, че децата им съвсем нямали проблем с ранното ставане в почивния ден, тъй като цяла седмица очаквали часа за народни танци. Родителите са доволни, че само след няколкомесечни репетиции те станали по-енергични и дисциплинирани.

Заниманията на клуб „Таралеж“ в ОУ „Драган Манчов“ по правило започват с кратък екзерсис, който трябва да подготви ставите и мускулите на малките танцьори преди активното натоварване.

„Изработваме правилна постановка на корпуса и главата, координираме работата на ръцете и краката. Стойката е изключително важна за последващото изпълнение на движенията, за да може леко и без напрежение да претворят на сцената един или друг танц, при това без да се задъхват“ пояснява ръководителят на клуба Снежа Иванова. Тя е начален педагог, но значителна част от професионалната й кариера е свързана с българската народна хореография, тъй като е това е специалността, която завършва в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. След това се дипломира и работи като начален учител. Паралелно ръководи и клуб „Таралеж“ по Национална програма „Заедно в изкуствата и спорта“. Любовта към фолклора събира във формацията деца от първи, втори и четвърти клас.

„Баба ми е от Лъки и още като съвсем малка ме водеше там на народни танци. Много ми хареса, знам доста хора, затова като разбрах, че ще има такъв клуб в училище, веднага се записах“, обяснява Христина. Мари-Габриела също ходила с баба си на народни танци в самодейна формация, където научила право хоро и „Бяла роза“. Ставането в събота сутрин изобщо не било проблем, тъй като щяла да прави това, което много обича – да танцува. Тихомира пък има опит с народно пеене и иска да може да танцува това, които изпълнява.

Тъй като според народния календар приближава Лазаровден, децата разучават лазарски танц, който ще представят на училищния празник на 26 март с участието на бъдещи първокласници. „Таралежи“-те вече са имали своята първа градска изява на празник пред община Пловдив, където танцували ръченица и право хоро.

„Как беше правилото – дясната ръка отгоре, лявата отдолу“, припомня Снежа Иванова и пуска „Боряно, Борянке“, а след това заедно с децата припомня хореографията на „Дамяно, Дамянчице“. Те обаче са нетърпеливи и една през друга молят: „Госпожо, хайде „Бяла роза“. По-опитните се справят почти без проблем, но има такива, които все още бъркат ритъма, така че Иванова спира: „Дайте сега само с пляскане“. Съобразявайки се с възрастта на момичетата, тя избирала по-лесни за тях хора като право и Джиновско, докато добият повече умения, за да ги „пусне в дълбокото“.

Репетицията завършва с любимата игра – упражняване позициите на ръцете, при която победител е този, който безпогрешно изпълни указанията на Иванова. На финала обаче, след поклона и ръкопляскането за добре свършена работа, всички получават бонбони.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.