Учениците от ПГ по хранителни технологии и техника спечелиха призови места на форумите „Битие и време“ и „Семейство-общество-училище“

Приключението на клуб „Клио“ от Професионална гимназия по хранителни технологии и техника в търсене на Аз-а и в споделянето на позиции по време на национални конференции по литература, история, философия и гражданско образование приключи с 6 отличия. Клубът, който се ръководи от старши учителя по история Донка Радева, развива индивидуални компетенции в областта на историческата наука, журналистиката и гражданското образование. 10 младежи от VIII, X и XI клас взеха участие в ХХХ Национална конференция по литература, история и философия “Битие и време” във Варна и в Националната конференция „Семейство-училище-общество“ – Добрич.

„Един век в търсене на Аз-а“ – това бе темата, по която участниците защитаваха гледни на варненския форум. Младежите представяха своите тези в три секции – литература, история и философия в присъствието на професори и изявени учители.

„Всеки от нас има какво да каже за ежедневна борба, приета като вековно предизвикателство. Сблъсък на модерността с традицията, противопоставяне на индивидуално и колективно. Горда съм, че нашите ученици се изявиха като нестандартно мислещи и творчески натури. Философите Теодора Петракова, Даниела Хаджийска, Гергана Миланова и Християн Илчев ни завъртяха в проблемите на толерантността, свободата, агресията, които правят често живота ни “ад”. Историците Гергана Миланова, Елена Игнатова и Петя Запрянова предложиха личности със силно “Аз” – художниците Минчо Кацаров, Златю Бояджиев и Никола Манев, окупаторите Дондуков-Корсаков, А. Столипин и Олга Скобелева. Литераторите Ива Бурова и Йоанна Додова се фокусираха върху семейството – с реалните проблеми и мечтаните промени“, разказва Донка Радева.

В творческа надпревера със 100 ученици от цялата страна, авторите на „Клио“ завоюваха няколко отличия: ІІ място за Ива Бурова от VІІІ б клас в секция „Литература“ и три поощрения – Гергана Миланова от XI в клас в секция „История“ и секция „Философия“, Йоанна Додова от VIII б клас – в секция „Литература“.

Ден след като се представят във Варна, членовете на клуба взимат участие и в националната конференция „Семейство, училище, общество“, организирана в Добрич, но проведена в онлайн среда. Изобретателните младежи превърнали купето във влака Варна-Пловдив в конферентна зала. Гергана Миланова от XI клас представила есето си „Адът – това са другите“ и защитила идеите си за двойствената природа на свободата – като ад и рай. А Ива Бурова от VIII клас  се включила с есето си „Една цяла вселена“.

Журито присъдило две от най-престижните награди за автори на клуб „Клио“ – Гергана Миланова – първо място, а Ива Бурова  – второ.