Учениците от клуб „Изследователи“ при СУ „Димитър Матевски“ участва в открит урок и дискусия по темата за въздействието на климатичните промени върху водните ресурси. Повод са предстоящите на 22 и 23 март Световен ден на водата и Световен ден на метеорологията.

Като модератори, по инициатива на ръководителя на клуба Богдана Андонова, бяха поканени представители на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив и Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН.

Пред младите изследователи бяха изнесени актуални данни на Междуправителственият панел за климатични промени, сочещи, че приблизително половината от населението на света изпитва сериозен недостиг на вода поне през част от годината, като се очаква процентът да се увеличи вследствие от изменението на климата и нарастването на населението. Използваемата прясна вода представлява едва 0,5% от водата на Земята, като климатичните промени сериозно намаляват това количество. Учените алармират, че изменението на климата, увеличаването на населението и нарастващият недостиг на вода ще окажат сериозен натиск върху осигуряването на храна в световен мащаб, тъй като по-голямата част от използваната прясна вода, средно около 72%, се използва за нуждите на селското стопанство.

Най-интересната част от открития урок беше представянето на изследванията на мисията на българските полярни експедиции и научните им изследвания от страна на Надежда Шопова, главен асистент от отдел „Климат“ в института към БАН, която поднесе сериозната научна информация за регистрираните изменения на климата през последните десетилетия. Тя предизвика четвъртокласниците на дискусия за отражението на промените в климата върху кръговрата на водата и достъпа до чиста вода, върху честотата на екстремни явления като наводнения и засушавания, както и възможните мерки за адаптация и намаляването на риска.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.