На тържествена церемония снощи бяха обявени имената на стипендиантите на организацията

Клубът по роботика на пловдивския филиал на Техническия университет спечели голямата награда на 23-тото издание на стипендиите на „Раунд тейбъл 3“ за талантливи студенти. За пореден път пловдивският клуб връчва парични премии на изявени студенти с цел да насърчи техни проекти, идеи или програми. Имената на победителите бяха обявени на церемония в пиано бар „Синатра“.

Голямата награда от 5000 лева в памет на основателя на клуба Димитър Анастасов бе присъдена на Георги Ганушев, Джанет Идриз и Джейхан Идриз. И тримата са студенти в ТУ и членуват в клуба по роботика.

Георги е бивш възпитаник на МГ, а сега учи в специалност „Компютърни системи и технологии“ и работи по проект „Роботизирана ръка, тип протеза“ за хора с увредени крайници. До момента финансира няколко версии на разработката си сам, а със стипендията ще успее да закупи нужните компоненти и материали, за да я довърши. Най-скъпата част са сензорите за засичане на невронните влакна. „Частите за тях се поръчват от специализирани доставчици в чужбина, а след това се сглобяват и програмират, обяснява Георги. Необходими са му още платки за управление, зъбни колела, пластини и други елементи за направата на нов дизайн на роботизираната ръка.

С получената стипендия братята Джанет и Джейхан Идриз ще подпомогнат обучението си.

Втората стипендия бе присъдена на Теодор Солаков, който с получените средства смята да финансира магистратурата си в Техническия университет и закупуването на софтуери за проектиране, обработване и изследване поведението на определени стомани в инструменталното производство, като резултатите ще бъдат публикувани. Мечтата му е да регистрира патент именно в сферата на инструменталното производство.

Третата стипендия получи студентката от Юридическия факултет на Пловдивския университет Вяра Трифонова. Тя е категорична, че иска да се реализира в България, затова е избрала да продължи образованието си тук.

Стипендии на „Атаро клима“ за дуално обучение спечелиха трима ученици от ПГ по хранителни технологии – Ангел Карагьозов, Кръстьо Генчев, Стилиян Танчев.

Останалите стипендианти са:

Вероника Василева – АМТИИ – „Народна хореография“

Петя Боекова – Пловдивски университет – „Политология“

Светлана Денова – АМТИИ – „Класическо пеене“

Дияна Парпарова – Пловдивски университет – „Право“

Пламен Начев – АМТИИ – „Изпълнителско изкуство“ – класическа китара

Хрис-Мария Славчева Славова – Медицински университет

Яница Стаменова, Роман Романов, Вероника Василева

Никол Манолова – Пловдивски университет – „Софтуерно инженерство“

Васил Лазаров – Медицински колеж – „Рехабилитатор“

Моника Гойкова – АМТИИ – „Народно пеене“

Маргарита Бозукова АМТИИ – „Изпълнителско изкуство“ с класически инструмент

Калина Кръстева – Пловдивски университет – „Психология“

Специален гост на събитието беше шихан Валери Димитров, който е стипендиант на клуба и преди броени дни спечели поредното си признание – сребърен медал на Световното първенство в Токио. На благотворителен търг бе разигран черният му колан.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.