На тържествена церемония снощи бяха обявени имената на стипендиантите на организацията

Клубът по роботика на пловдивския филиал на Техническия университет спечели голямата награда на 23-тото издание на стипендиите на „Раунд тейбъл 3“ за талантливи студенти. За пореден път пловдивският клуб връчва парични премии на изявени студенти с цел да насърчи техни проекти, идеи или програми. Имената на победителите бяха обявени на церемония в пиано бар „Синатра“.

Голямата награда от 5000 лева в памет на основателя на клуба Димитър Анастасов бе присъдена на Георги Ганушев, Джанет Идриз и Джейхан Идриз. И тримата са студенти в ТУ и членуват в клуба по роботика.

Георги е бивш възпитаник на МГ, а сега учи в специалност „Компютърни системи и технологии“ и работи по проект „Роботизирана ръка, тип протеза“ за хора с увредени крайници. До момента финансира няколко версии на разработката си сам, а със стипендията ще успее да закупи нужните компоненти и материали, за да я довърши. Най-скъпата част са сензорите за засичане на невронните влакна. „Частите за тях се поръчват от специализирани доставчици в чужбина, а след това се сглобяват и програмират, обяснява Георги. Необходими са му още платки за управление, зъбни колела, пластини и други елементи за направата на нов дизайн на роботизираната ръка.

С получената стипендия братята Джанет и Джейхан Идриз ще подпомогнат обучението си.

Втората стипендия бе присъдена на Теодор Солаков, който с получените средства смята да финансира магистратурата си в Техническия университет и закупуването на софтуери за проектиране, обработване и изследване поведението на определени стомани в инструменталното производство, като резултатите ще бъдат публикувани. Мечтата му е да регистрира патент именно в сферата на инструменталното производство.

Третата стипендия получи студентката от Юридическия факултет на Пловдивския университет Вяра Трифонова. Тя е категорична, че иска да се реализира в България, затова е избрала да продължи образованието си тук.

Стипендии на „Атаро клима“ за дуално обучение спечелиха трима ученици от ПГ по хранителни технологии – Ангел Карагьозов, Кръстьо Генчев, Стилиян Танчев.

Останалите стипендианти са:

Вероника Василева – АМТИИ – „Народна хореография“

Петя Боекова – Пловдивски университет – „Политология“

Светлана Денова – АМТИИ – „Класическо пеене“

Дияна Парпарова – Пловдивски университет – „Право“

Пламен Начев – АМТИИ – „Изпълнителско изкуство“ – класическа китара

Хрис-Мария Славчева Славова – Медицински университет

Яница Стаменова, Роман Романов, Вероника Василева

Никол Манолова – Пловдивски университет – „Софтуерно инженерство“

Васил Лазаров – Медицински колеж – „Рехабилитатор“

Моника Гойкова – АМТИИ – „Народно пеене“

Маргарита Бозукова АМТИИ – „Изпълнителско изкуство“ с класически инструмент

Калина Кръстева – Пловдивски университет – „Психология“

Специален гост на събитието беше шихан Валери Димитров, който е стипендиант на клуба и преди броени дни спечели поредното си признание – сребърен медал на Световното първенство в Токио. На благотворителен търг бе разигран черният му колан.