Ученици от прогимназията на ОУ Пенчо Славейков” изрисуваха стените за бъдещите първолаци с водни обитатели, приказни и фолклорни мотиви

Класни стаи с дъх на море ще посрещнат най-малките ученици на ОУ „Пенчо Славейков” в „Столипиново”. Медузи, октоподи, редки видове хищни риби и всякакви водни обитатели са изрисувани по стените на един от кабинетите. Главен вдъхновител и изпълнител е преподавателят по рисуване Стефан Ганозов, който за поредна година използва лятната ваканция, за да промени да неузнаваемост интериора. Този път обаче в проекта му се включиха и ученици от прогимназията, които посещават клуба по изобразително изкуство. Под вещите напътствия на педагога художник и с помощта на шаблони, те оцветяваха фигури, свързани с магичния морски свят. Инициативата “Деца рисуват за деца” тази година е в подкрепа на бъдещите първолаци. В другите стаите са изрисувани пана с приказни и фолклорни мотиви.

Наред с първолаците и техните учители, новите класни стаи утре ще види и областният управител Здравко Димитров, поканен за откриване на новата учебна година. Сред гостите на тържеството ще бъде и общинският съветник Айри Мурат.

“Изрисуваните стаи в училището са с доказан ефект за привличане и задържане на учениците от начален етап. Те създават уютна, привлекателна среда за провеждане на образователния процес, за извънкласните дейности, дори служат за декор при драматизация на приказка. Освен като герои във вълшебен красив свят, децата имат самочувствие на малки стопани на красив оазис насред квартала. Пазят си стаите, подържат еко кътовете, дори отглеждат свои растения”, категоричен е директорът Екатерина Делинова.

За нуждите на иновацията, която се прилага в училището, има обособени и еко кътове с мини фонтани камъчета, части от дървета, мъх, растения и други природни материали.