Иванка Гогова (по средата) обсъжда с колеги квестори организацията на НВО.

Иванка Гогова от ОбУ „Йордан Йовков“ инструктирала десетокласниците си и родителите им за маска и черна химикалка

Иванка Гогова (по средата) обсъжда с колеги квестори организацията на НВО.

Класна провери рано тази сутрин по телефона учениците си дали са тръгнали за изпита по български език. 4879 десетокласници от Пловдив и областта се явяват днес на национално външно оценяване по предмета. То се проведе в 540 зали на 74 училища. Иванка Гогова от ОбУ „Йордан Йовков“ бе разпределена за квестор на седмокласници в СУ „Пейо Яворов“ и докато чакаше да влезе в сградата, позвъни на всички 15 деца от своя клас, заявили, че ще се явят. До 10 клас останали 19 ученици, двама от които са със СОП, но решили, че ще пропуснат НВО. Други двамата отказали да се явят.

„Снощи се свързах с родителите, писах и в Whats App, за да напомня да носят маски и черни химикалки, да ги помоля да събудят децата навреме тази сутрин. Не всички живеят в съседната на училище Арман махала, някои са от Хаджи Хасан махала, така че трябва да тръгнат по-рано, за да стигнат до 7.30“, обясни Гогова. Имаше и такива, които сами се обадиха на класната си, за да им пожелае успех и да я успокоят, че са в училище и чакат реда си, за да влязат в изпитните зали. Гогова се надява, че повечето ще успеят да се справят с изпитния вариант, въпреки онлайн обучението, тъй като колегата й Ивайло Димов им организирал допълнителни обучения и пробни тестове. За тях резултатите са важни, за да продължат във втори гимназиален етап.

Десетокласниците от СУ „Пейо Яворов“ се събраха още в 7 часа в двора на училището, за да си дадат взаимно кураж. Надежда обясни, че са правили пробни изпити в часовете по български, но не е сигурна дали ще улучи правилния отговор на задачата, която изисква да се свърже авторът със съответното произведение. Класната им работа била по формата на НВО, справила се, така че очаква да събере приличен брой точки и на изпита.

Учениците влизаха в залите с маски и след дезинфекция на ръцете. Медицинските лица мереха температурата, след което десетокласниците бяха разпределени в стаи по 10 при дистанция от 1.5 метра. Изпитът продължава 90 минути. За това време те трябва да се справят с тест от 23 задачи, сред които 14 с избираем отговор и шест с кратък свободен отговор. Има също задачи за редактиране, формулиране на теза по зададена тема, извеждане на аргументи/контрааргументи във връзка с дадена теза. Изпитът включва и създаване на кратък текст в жанр, изучаван в първи гимназиален етап. Резултатите са в точки и не влияят върху упеха

За да няма преплитане на ученици и квестори, вторият вход на училището бе отворен за ангажираните с провеждането на изпита на седмокласниците.

Припомняме, че днес се провеждат едновременно две национални външни оценявания, и то през един час. Най-сложна е организацията в СУ-тата и обединените училища, където трябва да организират и двата изпита.

2 КОМЕНТАРА

  1. Моля, коригирайте текста в статията. Седмокласниците НЕ продължават във Втори гимназиален етап. Втори гимназиален етап са 11. и 12. клас, а Първи гимназиален етап 8.-10. . Седмокласниците кандидатстват, за да продължат гимназиалното си обучение.

  2. Бързата работа… Извинявам се и аз за допуснатата грешка – става въпрос за десетокласници, а не за седмикласници. Така или иначе, пак не е съвсем коректно, че се явяват на НВО “за да продължат” във втори гимназиален етап, а защото резултатът се вписва в Удостоверението за първия етап, но пък тук явно е цитат на учителя.
    Успех на всички ученици от 7. и 10 . клас, както и на учителите от комисиите, които предстои да проверяват работите!

Коментарите са затворени.