„Госпожо, трябваше да ни извикате в 5 часа, за да преговорим”, обърнаха се зрелостници от Руската към учителя по български Елена Вързилова, която докара четирима с личната си кола

DSCF1062

„Ако при членуване се променя първата дума, двете се пишат разделно. Фразеологичните съчетания от две съществителни са полуслято”, обяснява пред скупчилите се пред Търговската гимназия зрелостници облечена в спортен екип дама. Тя дава последни наставления и припомня правилата за слято, полуслято и разделно писане на 12-класниците от ЕГ „Иван Вазов”. Оказва се, че това е преподавателят по български език Елена Вързилова, която решила да ги изпрати до входа за кадем.

4600 зрелостници от Пловдивско се явяват днес на първия задължителен зрелостен изпит по български език и литература.

„Госпожо, трябваше да ни извикате в 5 часа, за да преговаряме”, подхвърля зрелостник. „Така се надявах да ви видя, това е на късмет”, прегръща Вързилова абитуриентка, която слиза от таксито пред входа на Търговската и вижда класната си. Освен че преподава български език и литература, Вързилова е класна на 12 б. Четирима от възпитаниците й живеели в общежитие и за да е сигурна, че ще стигнат точно навреме, тя ги докарала с личния си автомобил.

„Още в 5 ги събудих”, призна енергичната госпожа, която си тръгна, едва след като видя, че и последният ученик влезе. Опасенията й, че ще има момчета или момичета, забравили служебните бележки или документи за самоличност, се оказаха напразни.

Вързилова е автор на електронно помагало по български език и литература, качено на сайта на ЕГ “Иван Вазов”, в помощ при подготовката за матурите. Той е разделено на няколко категории за 11. и 12. клас и съдържа презентации с основни правописни и пунктуационни правила, биографии на авторите, критически статии, тематични тестове.

DSCF1054

В добро настроение се явиха абитуриентите от СУ „Черноризец Храбър” и СУ „Софроний Врачански”. Разпределените в професионалната гимназия по дървообработване разказаха, че сто пъти ги инструктирали и предупредили, че „Биг брадър” дебне отвсякъде, така че никой не таял надежда да преписва. Учениците разказаха, че вече нямало мераклии да участват в схеми за подаване на готови отговори, тъй като било доста рисковано. Девойките носеха за късмет синьо мънисто на червен конец и се молеха да не се пада Пенчо Славейков.

„Спокойно, Багряна или Далчев ще е”, успокояваха ги момчетата, на които им било все едно, тъй като едва ли щели да пишат интерпретативно съчинение.

DSCF1055

Изпитният вариант за държавния зрелостния изпит по български език бе генериран в 5.10 часа в МОН. Авторът и произведението за 41-я въпрос ще бъдат обявени в 12.00 часа. Първият модул продължава 1 час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят максимум 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи до 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. За първи път тази година всички зрелостни изпити ще се оценяват електронно в 41 центъра за оценяване.

1700 квестори в Пловдивско следят днес за реда. Те са по двама в изпитна зала, а освен това ще има и по двама в коридорите, както и на входа на училищата.

Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центрове в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехнологично оборудване, които да наблюдават процеса. Нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

4 КОМЕНТАРА

  1. Всички учители ако бяха така всеотдайни , мотивирани и земни със своите ученици, нямаше да има нужда от такива строги мерки, защото децата щяха да си знаят всичко! Впечатли ме тази госпожа!

  2. Благодаря за прекрасните емоции, които ми подарихте със статията! Прочетох и чух за себе си думи, които ме накараха да изпитам многоцветни чувства – усетих се неловко под “светлината на прожекторите”, благодарна и трогната от редовете, написани с любов към учителя, горда с децата, на които пожелах успех, и жива в сърцата на моите бивши ученици и техни родители, които, прочели статията, ми припомниха с обаждания и съобщения за своята обич и признателност! Нямах представа, че ще има такива редове за мен, докато не се видях под заглавието им в страницата ви! Благодаря за тях, но знайте, че не съм единствената, направила това за децата си! Просто нашата обич към учениците рядко е тема в медиите! Благодаря ви, че вашият екип я направи публична! Учениците от ЕГ “Иван Вазов” в Пловдив я заслужават!

Коментарите са затворени.