Ученици от ПГ по хранителни технологии и техника написаха 131 хартиени откровения до учители и приятели от училище, директорът инж. Людмила Ганчева награди днес отличените от комисията гимназисти

„От 15 септември помня колко поздравления и цветя получих, даже и бонбони. На 19 септември вече плаках, защото усетих отговорността към 26 деца. Страхувах се да не ви разочаровам, не знаех дали ще ме приемете. Не можех да запомня имената ви и вечер отварях shkolo, за да ги възстановя. Променихте живота ми, разбъркахте го и пак го подредихте. Карате ме да бъда по-добър човек“. Откровението е на Петя Панчева – учител по български и руски език в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Адресирано до нейния 8 в. Това е първата паралелка, поверена на младата дама да ръководи, и която, както признава в писмото, ще остане завинаги в сърцето й. Панчева моли за извинение за неволните обиди и благодари за „всички прегръдки, изненади, за това, че вярвате в мен“, но обещава две неща: да продължи да се кара, когато трябва, и да ги обича.

Да напишат собственоръчно и пуснат в пощенската кутия в централното фоайе на гимназията хартиено писмо до човека, който ги вдъхновява в училище. Това бе предизвикателството, отправено към учениците от всички 31 паралелки в училището, по повод 23 януари – Деня на ръкописното писмо.

„131 писма пристигнаха за участие в конкурса, което е двойно повече от миналата година. Освен съдържание, журито оценяваше стил, оформление и наличие на задължителните реквизити“, поясни директорът инж. Людмила Ганчева и добави, че почти всички са адресирани до учители, единични – до приятели и родители. Ученическата библиотека днес бе домакин на награждаването. Ваучер на стойност 100 лева за верига книжарници получиха победителите в трите категории: за краснопис, най-емоционално писмо и най-добро графично оформление.

Осмокласникът Даниел Неделчев грабна първата наградата с емоционалното си откровение до Петя Панчева. Момчето от специалност „Контрол на качеството и безопасността на храни и напитки“ благодари на класната си за това, че го вдъхновява всеки ден, признава, че може да й сподели абсолютно всичко, да й пише или да й позвъни по всяко време.

Въпреки че нямала никакъв опит в писането на хартиени писма, Станимира Митева от 9 ж клас спечели наградата за краснопис с откровението си до Ралица Павлова – учител по природни науки. За да благодари за любовта и безрезервната й подкрепа, включително по време на онлайн обучението.

На преподавателя по микробиология на храни и напитки Петър Гатев е посветено писмото на Божидара Дюлгерска, което взе наградата за най-добро оформление. Тя обгорила листа, за да заприлича на пергаменг, а в писмото  благодари, че се справя с неизвинените отсъствия, че винаги намира начин да помири враждуващите, а и да се усмихва”.

Множеството добре написани писма накарали комисията да раздаде и допълнителни награди – на Рая Божкова, Мариян Александров и Габриела Костадинова, писали до приятелката си Анастасия. Журито било изненадано, когато отворило писмото на Божидар, написано на руски до преподавателя Ивелина Иванова. Манол от 9 е клас също писал на руски.

От утре пощальони ученици тръгват по стаите, за да разнесат писмата.

На церемонията по награждаването присъства 8 в, тъй като класната им Петя Панчева решила да изненада цялата паралелка с писмо, което прочете на глас пред всички. Преподавателят по физика Тотка Добрева също бе написала обръщение до учениците си, но предпочете те сами да си го прочетат.

Отличие получи и Теодора Палакова, която е написала писмо до самата себе си. Момичето благодари за това, че има сили да се пребори с предизвикателствата и за куража да следва мечтите си.

„Написаното слово остава и вдъхновява, затова благодаря за всички участници в конкурса, който се превърна вече в наша визитна картичка и ще продължаваме да го развиваме“, каза инж. Ганчева. А присъстващите учители обещаха да продължат да се стараят да бъдат вдъхновение.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.