Ученици от ПГ по хранителни технологии и техника написаха 131 хартиени откровения до учители и приятели от училище, директорът инж. Людмила Ганчева награди днес отличените от комисията гимназисти

„От 15 септември помня колко поздравления и цветя получих, даже и бонбони. На 19 септември вече плаках, защото усетих отговорността към 26 деца. Страхувах се да не ви разочаровам, не знаех дали ще ме приемете. Не можех да запомня имената ви и вечер отварях shkolo, за да ги възстановя. Променихте живота ми, разбъркахте го и пак го подредихте. Карате ме да бъда по-добър човек“. Откровението е на Петя Панчева – учител по български и руски език в Професионална гимназия по хранителни технологии и техника. Адресирано до нейния 8 в. Това е първата паралелка, поверена на младата дама да ръководи, и която, както признава в писмото, ще остане завинаги в сърцето й. Панчева моли за извинение за неволните обиди и благодари за „всички прегръдки, изненади, за това, че вярвате в мен“, но обещава две неща: да продължи да се кара, когато трябва, и да ги обича.

Да напишат собственоръчно и пуснат в пощенската кутия в централното фоайе на гимназията хартиено писмо до човека, който ги вдъхновява в училище. Това бе предизвикателството, отправено към учениците от всички 31 паралелки в училището, по повод 23 януари – Деня на ръкописното писмо.

„131 писма пристигнаха за участие в конкурса, което е двойно повече от миналата година. Освен съдържание, журито оценяваше стил, оформление и наличие на задължителните реквизити“, поясни директорът инж. Людмила Ганчева и добави, че почти всички са адресирани до учители, единични – до приятели и родители. Ученическата библиотека днес бе домакин на награждаването. Ваучер на стойност 100 лева за верига книжарници получиха победителите в трите категории: за краснопис, най-емоционално писмо и най-добро графично оформление.

Осмокласникът Даниел Неделчев грабна първата наградата с емоционалното си откровение до Петя Панчева. Момчето от специалност „Контрол на качеството и безопасността на храни и напитки“ благодари на класната си за това, че го вдъхновява всеки ден, признава, че може да й сподели абсолютно всичко, да й пише или да й позвъни по всяко време.

Въпреки че нямала никакъв опит в писането на хартиени писма, Станимира Митева от 9 ж клас спечели наградата за краснопис с откровението си до Ралица Павлова – учител по природни науки. За да благодари за любовта и безрезервната й подкрепа, включително по време на онлайн обучението.

На преподавателя по микробиология на храни и напитки Петър Гатев е посветено писмото на Божидара Дюлгерска, което взе наградата за най-добро оформление. Тя обгорила листа, за да заприлича на пергаменг, а в писмото  благодари, че се справя с неизвинените отсъствия, че винаги намира начин да помири враждуващите, а и да се усмихва”.

Множеството добре написани писма накарали комисията да раздаде и допълнителни награди – на Рая Божкова, Мариян Александров и Габриела Костадинова, писали до приятелката си Анастасия. Журито било изненадано, когато отворило писмото на Божидар, написано на руски до преподавателя Ивелина Иванова. Манол от 9 е клас също писал на руски.

От утре пощальони ученици тръгват по стаите, за да разнесат писмата.

На церемонията по награждаването присъства 8 в, тъй като класната им Петя Панчева решила да изненада цялата паралелка с писмо, което прочете на глас пред всички. Преподавателят по физика Тотка Добрева също бе написала обръщение до учениците си, но предпочете те сами да си го прочетат.

Отличие получи и Теодора Палакова, която е написала писмо до самата себе си. Момичето благодари за това, че има сили да се пребори с предизвикателствата и за куража да следва мечтите си.

„Написаното слово остава и вдъхновява, затова благодаря за всички участници в конкурса, който се превърна вече в наша визитна картичка и ще продължаваме да го развиваме“, каза инж. Ганчева. А присъстващите учители обещаха да продължат да се стараят да бъдат вдъхновение.