Фестивалът на изкуствата в АМТИИ ще завърши с концерт на Античния театър на 9 юни

Четири арт събития под мотото Made аt the Academy представят творческия потенциал на  Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Класическа музика, джаз, танц, изобразителни изкуства и фолклор ще представят на различни сцени и локации студенти и преподаватели.

Фестивалът е част от културния календар на Община Пловдив и стартира на Римския стадион на 8 юни от 18.00 ч. с документалната изложба „Архитектурното богатство на Академията“, дело на проф. д-р Галина Лардева и доц. д-р Александър Гьошев. На мобилни конструкции ще бъде представена историята на сградите, в които се помещават днес специалностите на академията – прочутото Жълто училище; Централната сграда, дело на една от първите жени архитектки в България- арх. Винарова; Славейковото училище, в което е преподавал Петко Р. Славейков; Зеленото училище; сградата на ул. „Съборна“, дело на арх. Йосиф Шнитер.

В 20.00 ч., също на Римския стадион, Академичният оперен театър с художествен ръководител доц. Пламен Първанов  вдига завеса за оперетата „Ба-та-клан“ на Жак Офенбах с диригент Алия Хансе и режисьор Ивайло Михайлов.

На 9 юни от 18.00 ч. залите за временни експозиции на Градската художествена галерия  отворят врати за представителната Годишна изложба на факултет „Изобразителни изкуства“ на АМТИИ, в която се представят всички специалности: Графичен дизайн и фотография, Педагогика на обучението по изобразително изкуство, Сценография, Фотография, Дизайн на облеклото, Стенна живопис, Живопис, Графика, Скулптура. Ще бъдат обявени отличените в ежегодния студентски конкурс.

Същата вечер от 20.30 ч. на Античния театър ще се състои концертът „Академията кани Пловдив“ с участието на Хор на студентите, Ансамбъл съвременни танцови техники, Академичния народен хор, Академичен фолклорен ансамбъл, Академичен народен оркестър, Академичен смесен хор Гаудеамус, Студентска поп и джаз формация, Интро квартет и др.