Пловдивските музиканти се изявиха и в Музикалната академия в Гданск

Китарният ансамбъл „Академика” към Академията за музикално, танцово и зибразително изкуство покори Кралския театър във Варшава. Виртуозните музиканти, чиито художествен ръководител е доц. Стела Динкова, гастролираха с голям успех в Полша по покана на Българския културен институт във Варшава. Концертите на пловдивчани се осъществиха по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост и бяха под патронажа на посланика ни във Варшава Емил Ялнъзов и на Ян Стравински – почетен консул на България в Гданск.

Ансамбълът събра аплодисментите на публиката на престижната сцена в Кралски театър в полската столица и в Музикална академия „Станислав Монюшко” в Гданск. Като оркестър с уникален стил и цвят определи нашите музиканти проф. Ян Патерек, дългогодишен преподавател по класическа китара в Академията. Петър Лянгузов от Българския културен институт изрази удовлетворението си, че именно съставът на АМТИИ е участник в събитията по повод Деня на Кирил Методий, тъй като носи повея на Пловдив-Европейска столица на културата 2019.

Турнто на китаристите се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Мобилност” към дирекция „Култура и културно наследство” на Община Пловдив и АМТИИ „Проф. А. Диамандиев”.