17 филмови премиери оформят програмата на пловдивското издание, което стартира на 23 октомври

Под мотото „Възпитание на чувствата“ в знак на почит към Гюстав Флобер, един от най-влиятелните френски писатели на XIX век, ще се проведе тазгодишният международен кино-литературен фестивал “Синелибри”. Изданието в Пловдив започва на 23 октомври с документалния филм „Мълчание с достойнство“ на режисьора Адела Пеева, посветен на знаковия творчески тандем Ирина Акташева и Христо Писков. Второто заглавие в първия ден на фестивала е „Разкази на едно софий­ско копеле“ на режисьора Мария Арангелова. Късометражният филм, вдъхновен от книгата на Валентин Пламенов, пресъздава поривите, надеждите и разочарованията на поколението, израснало през 60-те и 70-те години на миналия век. В ролите ще видим Пламен Масларов, Ваня Щерева, Росица Данаилова, Мария Силвестър и др. Домакин на прожекциите е Lucky Дом на киното.

“Синелибри Пловдив” включва 17 филмови премиери, традиционно разпределени в конкурсна и паралелна програма.

Сред акцентите в програмата са амбициозната копродукция „Берлин Александерплац“ на Бурхан Курбани – екранизация на монументалния роман на Алфред Дьоблин, екзистенциалната криминална комедия „Кръстницата“ с Изабел Юпер, политическата драма на Алехандро Аменабар „По време на войната“ и експерименталната комедийна драма „Зеровил“ на Джеймс Франко, своеобразно намигване към КуентинТарантино и „Имало едно време в Холивуд“. Програмата на Синелибри Пловдив ще предложи на зрителите и прелестния любовен романс – „Една русалка в Париж“, в който блестят Никола Дювошел, Мерилин Лима и Роси де Палма. Ценителите на философската проза не бива да пропускат филмовия прочит на романа „Нарцис и Голдмунд“ от Херман Хесе, безспорен шедьовър на модерната европейска класика. Любителите на напрегнатия трилър могат да включат в графика си филма „Заливът на тишината“ с Олга Куриленко и Клаес Банг, който ще бъде излъчен на 28 октомври. А „Крадецът на дните“ на режисьора Гуидо Ломбарди е още един подарък за почитателите на съвременното италианско кино. Пловдивчани ще се насладят и на модерна филмова версия на класическата приказка за Пинокио с носителя на „Оскар“ Роберто Бенини в главната роля. Не е за изпускане социално ангажираната лента  „Минамата“ с Джони Деп в ролята на фотограф, който осветлява екологично бедствие със смразяващи последици.

На 5 ноември ще бъде излъчена декадентски красивата семейна драма „Връзки“ на режисьора Даниеле Лукети, спрягана като европейска версия на „Брачна история“ (реж. Ноа Баумбах). Адаптацията на едноименния роман на известния италиански писател Доменико Старноне откри тазгодишното издание на кинофестивала във Венеция. В програмата е и новият филм на големия френски режисьор Франсоа Озон, който владее изкуството на провокацията до съвършенство. „Лято 85“ е майсторски композирана младежка драма, проследяваща историята на едно съзряване. Прожекцията в Пловдив е на 6 ноември.

Зрителите, които не са имали възможност да видят на голям екран скандалния филм на Жан-Жак Ано „Любовникът“, базиран на романа на Маргьорит Дюрас, и трескавото роудмуви „Диво сърце“ на Дейвид Линч, ще могат да наваксат пропуснатото. Филмовата версия на пиесата „Бащата“, режисирана от самия Флориан Зелер, с участието на звездния тандем Антъни Хопкинс и Оливия Коулман, е на 8 ноември.