„Сред вас са бъдещите лидери с научни постижения“, обърна се към участниците и пожела успешно представяне зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова

„Това, което ви е довело тук, е любовта към науката, затова ви изпях любовна песен. Защото трябва да обичате всичко, което правите. А ако нещо с астрономията не ви се получи, винаги можете да станете певци“. Това каза Юлия Йорданова, позната повече с артистичния си псевдоним Керана на откриването на националната олимпиада по астрономия. Пловдив е домакин на XXVI-тото издание, което се провежда от 5 до 7 май. В престижната надпревара се включат 97 ученици от VII до XII клас от цялата страна. Всички те са победители в двата предварителни кръга – общински и областен.

Карана излезе със звездна прическа на сцената в аулата на пловдивския филиал на Техническия университет за акустично изпълнение с Павката от Космонавтите. Изборът тя да даде начало на състезанието не е случаен, понеже като ученичка била запалена по физиката и посещавала клуб „Квант“. Така се ражда и идеята за името на групата й.

След като Хорът на момчетата изпълни химна на Пловдив, водещите от СУ „Св. Патриарх Евтимий“ припомниха, че през 1849 година в града под тепетата е бил издаден първият учебник по физика от Найден Геров. Възрожденецът започва да преподава физика в създаденото от него училище „Св.св. Кирил и Методий“. Прозвуча изпълнение и на стихотворение, посветено на олимпиадата, написано от преподавателя по физика и астрономия от училището домакин – Юлияна Белчева.

Приветствие към участниците и техните преподаватели поднесе зам.-министърът на образованието д-р Мария Гайдарова, която присъства на откриването заедно с началника на РУО-Пловдив Антоанета Пакова, директора на филиала на ТУ – проф. Въльо Николов и на зам.-директора доц. Никола Шакев.

„Сред вас са бъдещите лидери с научни постижения. Науката има нужда от вашия устрем и креативност“, обърна се към участниците зам.-министърът, пожела успешно представяне и връчи поздравителен адрес.

Състезателите ще мерят сили в два поредни дни. На 6 май е първият тур, в който ще трябва да се справят с 4 теоретични и практически задачи. На следващия ден ще решават тест с избираеми и отворени отговори. Домакин на олимпиадата е СУ “Св. Патриарх Евтимий“. Награждаването ще е утре от 13 часа.