Общината ще финансира с по 950 лева всяко за активиране на облачна платформа. Отпускат 15 035 лева за млади пловдивски дарования

И последните 13 училища, в които все още не е активирана облачна платформа, ще получат финансиране, за да въведат услугата и настройката на домейн за работа с Google suit for education. Предложението за отпускането на средства е на зам.-кмета Стефан Стоянов, което ще се гледа на предстоящата сесия на Общинския съвет на 25 октомври. Всяко училище ще получи по 950 лева колкото е стойността на услугата, а общата сума, която съветниците трябва да одобрят за сметка на бюджета на отдел „Образование”, е 12 350 лева. Идеята е от догодина всички общински училища да изнесат учебния процес в „облака”. Дигитализацията е част от програмата за модернизация на пловдивското образование.

С 15 035 лева ще бъдат подкрепени и млади дарования от града под тепетата. Комисията е разгледала 107 подадени искания за финансово подпомагане през третото тримесечие. От тях са одобрени 104, които ще получат между 80 и 250 лева еднократна помощ.

Със 120 000 лева пък ще бъдат покрити таксите за обучение на студенти – украински и молдовски граждани от българска народност. Финансирането е в рамките на Меморандума за сътрудничество между общината и Пловдивския университет по Международната програма за развитие на IT индустрията.