Дигиталните изображения обясниха защо са защитени видове пред децата от СУ „Димитър Матевски“

Дигитални изображения на кафява мечка и силивряк проговориха пред третокласници от СУ „Димитър Матевски“. Защитените видове разказаха на децата за живота си в природата. От първо лице кафявата мечка сподели: „Известен съм като пазител на планината, защото съм силен. Често може да ме срещнете в Родопите, във високите части около хижа „Марциганица“ и около връх Червената стена в резервата, който е разположен на площ от над 3000 хектара в долината на река Чепеларска и планинския рид Добростан, в близост до Бачковския манастир. Всички се страхуват от мен, но мисля, че не съм страшен. Моят вид е застрашен от изчезване и затова е включен в Червената книга на България“.

Учениците от 3 а клас се срещнаха и с дигиталното изображение на защитения вид силивряк, който разказа: „Известно съм сред хората като безсмъртниче или Орфеево цвете. Старо родопското предание разказва, че раста по места, на които са капали сълзите на тракийския певец Орфей по неговата любима Евридика. Обявен съм за защитен вид растение“. Главният експерт от РИОСВ – Пловдив Милослава Михайлова допълни, че в момента силиврякът цъфти и може да се срещне по варовикови скали в Стара планина, на скалисти места в Родопите, в района на река Арда, както и в планините на Североизточна Гърция.

Урокът за защитени видове растения и животни се осъществява със съдействието на РИОСВ – Пловдив, откъдето подариха на децата магнити с изображение на най-красивата българска орхидея Венерината пантофка, която е защитен вид растение и може да се срещне само в резерват „Червената стена“. Тя запозна децата и с търговията на защитени видове животни.

„Искам да изразя благодарността си за прекрасната възможност децата да се докоснат до бъдещето. Да видят оживелите образи от нашата история и разказа за природата чрез дигиталните възможности на платформата“, посочи ръководителят на училищния клуб по интереси „Изследовател“ Богдана Андонова.

Инициативата на пловдивските журналисти по дигитално обучение по природознание продължава и в други училища.