Коледният концерт на гимназията събра средства за обзавеждане и обновяване на фонда

По-уютна и модерно обзаведена училищна библиотека – това бе каузата, на която посветиха коледния си концерт учениците от Френската гимназия. Идеята е на Ученическия съвет, подкрепена от ръководството училището, което предоставило за концерта залата, в която навремето се помещавала столовата.

„Организацията ни отне повече от месец, но си струваше. Библиотеката е много важна част от училищния живот, защото почти всеки месец правим там литературни срещи с поети и писатели на ИК „Жанет 45”, както и на други издателства. От миналата година в библиотеката започнаха да представят свои книги и ученици на гимназията. Всичко това ни мотивира да направим мястото още по-уютно за посетителите и гостите. Нашата библиотекарка е изключително любезна и дава всичко от себе си, за да ни помага, така че тя също бе заинтригувана от идеята”, разказа 10-класничката Ивет Иванова.

В концерта се включили ученици и приятели на Френската, а изпълненията варирали от коледни песни, до народни танци и класически балет. След всяко от тях двете водещи – Стефани Стефанова и Стефани Исакова, прочитали откъси от произведения на писатели, гостували в гимназията – Иван Ланджев, Димана Йорданова, Лилия Йовнова, Ина Иванова. Кулминация на празника била сценичната адаптация на откъс от „Малкия принц“.

Ивета разказа, че книжният фонд съдържа издания на български, френски и английски език (речници и енциклопедии, класическа и модерна литература, помагала и справочници), но винаги излизат нови и нови, така че има нужда да бъде обогатяван.

Инициативата за модернициране на библиотеката е естествено продължение на проекта „Литературно междучасие“, който се реализира във Френската гимназия. По него в училището гостуват съвременни автори, срещат се с учениците, разговарят за писането, четенето и нещата от живота. Целта е младежите не само да бъдат увлечени по литературата, а и да се докоснат до писатели, които са извън задължителния списък в училище, но творят по теми, които ги вълнуват. Срещите се провеждат в извънучебно време в библиотеката. Литературните междучасия провокирали тийнейджърите сами да се пробват в творческото писане.