Пътна полиция ще следи за скоростта, седнали зад волана след употреба на алкохол, показване през прозорците на автомобилите

Пътна полиция стартира акция „Балове” в цялата страна. Целта е да се осигури безопасното празнуване на зрелостниците. Униформените ще следят дали абитуриентите или техните шофьори са седнали зад волана след употребата на алкохол или наркотици, правоспособни водачи ли са и спазват ли правилата за движение.

Акцент ще бъде поставен и върху пешеходците, които по празници често създават предпоставки за инциденти, обясняват от полицията, където постоянно ще постъпва информация къде ще има изпращане или бал и какъв ще е маршрутът на празнуващите. Наказания ще има за всички, които се провесват през прозорците на автомобилите, не ползват предпазен колан или използват мобилен телефон, докато шофират.

Нарушителите ще бъдат снимани с камери и фотоапарати, а след това МВР ще установява собствениците на автомобилите.

Учениците от випуск 2021 на Езикова гимназия „Иван Вазов“ –Пловдив, подкрепиха кампанията на Пътна полиция с хаштаг #Абитуриенти: Отговорни на пътя#. Зрелостниците се солидаризираха с посланията на кампанията, насочени към водачи и техните пътници: “Нека не висим по прозорците на колите! Нека не застрашаваме живота!  Да видиш снимката си в интернет, вършейки безразсъдство на пътя,  не е геройство! Емоцията и еуфорията на пътя са лоши съветници!”. Инициативата на полицията подкрепиха Регионалното управление на образованието в Пловдив и директорите на учебни заведения.