6Fest с два парада и открити танцови класове през уикенда

Карнавал ще даде старт на десетото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest, се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” и фондация “Пловдив 2019”.

Организаторите канят пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални костюми, да се включат в парада на 21 май. Той ще тръгне в 19 ч. от МБАЛ „Свети Мина“, при кръговото кръстовище на жп гарата и ще се движи в посока Главната. По ул. “Иван Вазов” ще бъде танцовата част, като е предвидено и озвучаване. Автомобилното движение по улица “Иван Вазов” ще бъде временно спряно от 18:30 ч. до 19:30 ч.

Шествието ще бъде предвождано от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. Ще се включат и танцьорите от  хип-хоп класовете на 6Fest. Групите от Пловдив The Center и Dance Homе ще се представят със собствени хореографии.

Парадът ще продължи от площад “Централен” по ул. “Княз Александър І” до Джумая джамия. Това ще бъде цирково-карнавалната му част. Към Fireter и техния дракон ще се присъединят и артисти на кокили, клоуни и мимове от пътуващ театър “Скрин”. Те ще присъединят по пътя публиката, за да гледа техния цирков спектакъл пред бившата сграда на БНБ около 20:00 ч.

Историческият парад от програмата е на 22 май. От Небет тепе до площад “Централен” ще минат древни римски войни. За първи път 6Fest включва в програмата си група за исторически възстановки – Първи Италийски легион от Свищов. Групата е основана през 2005 г. и е първата подобна у нас. Тя пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-VI век. Античната възстановка “Един ден в античния Филипопол” на Небет тепе ще започне в 17:00 ч. След 17:30 ч. ще тръгне техния парад по ул. “Съборна” и ул. “Княз Александър І” до площад “Централен”. От 18:30 до 20:00 ч. групата ще направи демонстрации и гладиаторски битки на площада и на Римски форум Север и Запад.

На 20 май, петък, от 19:00 ч. на площад “Централен” е цирково-музикалното представление “Ново кабаре” на “Комбино”.

На 21 май, преди танцово-карнавалния парад, всеки желаещ може да се включи в откритите класове по хип-хоп и брейк на Emotion dance, Dance Home, Sleepwalking, The Center. Класовете са от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта на парк “Бунарджика”.

На 22 май от 11:00 до 14:00 ч. е откритата сцена за съвременен танц с хореографите Елена Здравкова (Танцово студио “Duende”) и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей”). Събитието ще бъде на Голямата поляна на Младежки хълм.

Клоунски пърформанс с международно участие ще има в следобедните неделни часове. От 14:00 до 16:00 ч. на 22 май ще се представят Матю Швайсгут от Франция и неговата група “Granula and co”.