6Fest с два парада и открити танцови класове през уикенда

Карнавал ще даде старт на десетото издание на фестивала за улични изкуства 6Fest, се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура” и фондация “Пловдив 2019”.

Организаторите канят пловдивчани и гостите на града, маскирани и облечени в карнавални костюми, да се включат в парада на 21 май. Той ще тръгне в 19 ч. от МБАЛ „Свети Мина“, при кръговото кръстовище на жп гарата и ще се движи в посока Главната. По ул. “Иван Вазов” ще бъде танцовата част, като е предвидено и озвучаване. Автомобилното движение по улица “Иван Вазов” ще бъде временно спряно от 18:30 ч. до 19:30 ч.

Шествието ще бъде предвождано от Театър на огъня и сенките Fireter и техния 10-метров дракон, напътстван от артисти на кокили. Ще се включат и танцьорите от  хип-хоп класовете на 6Fest. Групите от Пловдив The Center и Dance Homе ще се представят със собствени хореографии.

Парадът ще продължи от площад “Централен” по ул. “Княз Александър І” до Джумая джамия. Това ще бъде цирково-карнавалната му част. Към Fireter и техния дракон ще се присъединят и артисти на кокили, клоуни и мимове от пътуващ театър “Скрин”. Те ще присъединят по пътя публиката, за да гледа техния цирков спектакъл пред бившата сграда на БНБ около 20:00 ч.

Историческият парад от програмата е на 22 май. От Небет тепе до площад “Централен” ще минат древни римски войни. За първи път 6Fest включва в програмата си група за исторически възстановки – Първи Италийски легион от Свищов. Групата е основана през 2005 г. и е първата подобна у нас. Тя пресъздава живота на римския легион в древната крепост Нове (днешен Свищов) в периода I-VI век. Античната възстановка “Един ден в античния Филипопол” на Небет тепе ще започне в 17:00 ч. След 17:30 ч. ще тръгне техния парад по ул. “Съборна” и ул. “Княз Александър І” до площад “Централен”. От 18:30 до 20:00 ч. групата ще направи демонстрации и гладиаторски битки на площада и на Римски форум Север и Запад.

На 20 май, петък, от 19:00 ч. на площад “Централен” е цирково-музикалното представление “Ново кабаре” на “Комбино”.

На 21 май, преди танцово-карнавалния парад, всеки желаещ може да се включи в откритите класове по хип-хоп и брейк на Emotion dance, Dance Home, Sleepwalking, The Center. Класовете са от 11:00 до 17:00 ч. на Акведукта на парк “Бунарджика”.

На 22 май от 11:00 до 14:00 ч. е откритата сцена за съвременен танц с хореографите Елена Здравкова (Танцово студио “Duende”) и Деница Гергиникова (Танцово студио “Пантарей”). Събитието ще бъде на Голямата поляна на Младежки хълм.

Клоунски пърформанс с международно участие ще има в следобедните неделни часове. От 14:00 до 16:00 ч. на 22 май ще се представят Матю Швайсгут от Франция и неговата група “Granula and co”.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.