Гимназистите да учат един месец дистанционно, предлага председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов

Ученик от 8 а клас на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия е в карантина от днес, съобщава на сайта на училището директорът Марияна Спасова. Тя се обръща към родителите с молба да следят децата си през следващите дни и при поява на симпоми, да се консултират с личния лекар.

Гимназистите да учат един месец дистанционно. Това предлага председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета Диян Стаматов. По думите му, те са по-дисциплинирани и лесно могат да се справят технически, а освен това посещават редовно заведения, молове, спортни зали, което ги прави рискови. Според него преподавателите изпитват притеснение да влизат в класните стаи, където в повечето случаи учениците не носят маски. Стаматов е категоричен, че дебатът трябва да е ежедневен, тъй като ситуацията се променя с часове.

182 допълнителни легла за Ковид-19 се разкриват в болниците в областта, като от тях  130 са в Пловдив. Възобновява се работа на спешните приемни кабинети – от днес в УМБАЛ „Каспела“, до края на седмицата в МБАЛ „Св. Каридад“ и МБАЛ “Свети Пантелеймон“, а от понеделник в болница „Пловдив“. Това са част от мерките, които прие Медицинският щаб на днешното си заседание в Областна администрация.

Към този момент леглата за лечение на коронавирус са вече  близо 500. За оптимизиране на болничното лечение е създадена комисия, която ще извършва проверки в отделенията за КОВИД-19 за извършените хоспитализации, състоянието на пациентите.

Кметът Здравко Димитров също е дал положителен тест и от днес е на домашно лечение, съобщи той в профила си във фейсбук.

„Възприехме индивидуален подход към заведенията и ще бъдат затваряни тези, които не спазват предписаните мерки от Областният кризисен щаб и Здравното министерство.Само за четири дни са извършени 2581 проверки от РЗИ, МВР, ОДБХ-Пловдив и Инспекцията на труда. Над 1000 са дадените предписания и предупредителни протоколи, съставените актове са 24. В съботната вечер бяха затворени две заведения в Първомай и Асеновград. Наблюденията са, че на повечето места мерките се спазват.  В целия регион ще продължи засиления контрол  и ще бъдат налагани санкции при установяване на нарушения. Ще дадем още десетина дни толеранс на всички”, обясни областният управител Дани Каназирева.

Продължават и проверките в градския транспорт, а Медицинският щаб апелира към община Пловдив,  при възможност, да увеличи автобусите сутрин и вечер, когато пътниците са най-много, за да се осигури дистанция при пътуването.