Лауреат на международен балетен конкурс, поп изпълнители, музиканти, поетични и спортни таланти блеснаха на онлайн събитието, което се излъчи в YouTube

„Бъдещето на България зависи от нас, надеждата ще я има, докато все още вярваме“ – това послание отправя с авторската си песен зрелостникът от Езикова гимназия „Пловдив“ Виктор Костов. Убеждението, че младите хора трябва да останат да се развиват в родината си, накарало ученика от 12 и клас да напише текст, а после негови приятели дали рамо за музиката и така се получило рап парче с фолклорни елементи. Което нарекли „България в сърцето“. С него бе сложен финал на днешния Ден на таланта на Английската, който се проведе онлайн.

„Не се занимавам професионално с музика, по-скоро любителски. По време на карантината миналата година съвсем случайно започнах да си нахвърлям някакви идеи, показах ги на приятеля ми Теодор Танев, който ме насърчи и така заедно започнахме да реализираме идеята“, разказва Виктор, родом от Хисар. Помогнал им преподавателят по музика от гимназията Мирослав Атанасов, който се включва с кавал на фона на модерните бийтове по време на студийния запис. Когато парчето е готово възниква предложението да се снима и клип към него. Тогава на помощ идват приятелите на Виктор, които намират мъжки носии и всякакви атрибути към тях, за да влязат в ролята на статисти. Снимките са правени край крепостната стена и римските терми в Хисаря, в Момина баня и местността „Дюлите“, където се провежда традиционен фолклорен събор. Момчетата веят трибагреници на фона на средногорските склонове.

Убеден, че и у нас има бъдеще за младите, абитуриентът смята да продължи образованието си не зад граница, а в роден университет. Избрал е да учи икономика в УНСС.

Лауреат на международен балетен конкурс, поп изпълнители, музиканти, поетични и спортни таланти блеснаха на Деня на таланта на гимназията, който се излъчи в YouTube.

„Поради необичайната ситуация днешният ден ще се превърне в една виртуална среща с нашите звезди в областта на литературата, музиката, балета, модерните танци, художествената гимнастика, които ще ни покажат, че в Английската гимназия грее цяло съзвездие от уникални творци, изпълнители и спортисти“, каза при откриването водещата Мария.

Най-масово се оказа участието на 9-токласниците, които се включиха с танцови и изпълнения на пиано и поп хитове. Какво е талант разказа на немски Мария Харизанова от 10 а клас, а Бисер Димитров от 10 е се присъедини с уникално изпълнение на барабани. Уменията си на електрическа китара показа запаленият рокаджия Цветан Шангов от 11 в клас. Преслава Джонджорова от 11 к клас отправи литературен поздрав със свои авторски стихове. Запис от изпълнение на съчетание на лента от държавното първенство по художествена гимнастика „Жулиета Шишманова“ представи талантливата Симона Тодорова от 8 з клас. Тя е състезателка на клуб „Тракия Пловдив”, печелила призови места от национални и международни шампионати. Последното й завоевание е бронз от държавното първенство през август 2020 г. „В плен на емоциите“ бе наречено изпълнението на деветокласничките Виктория Николова, Весела Бонева и Маргарита Димитрова, заедно с част от трупата на Мюзикхолен театър – Пловдив.

С кратка виртуална експозиция се представи и Клубът по фотография, ръководен от Николай Аджеларов.