0798238001407850739_509879_600x458_actualno

Проект “Млади посланици на технологиите и иновациите” стартират „Майкрософт България” и агенцията за иновации „Иновейшън Стартър”. Фокусът е насочен върху технологичните умения, дигиталната грамотност и развитието на креативно мислене у младите хора в страната. Проектът ще предложи напълно безплатно на български ученици между 15 и 18 години възможност да използват и създават технологии, да чуят практически съвети на утвърдени експерти и успоредно с това ще предостави модел за развитие на иновативно мислене и комуникационни умения.

Младежите, които успешно преминат проекта и станат първите посланици на технологиите и иновациите в България, ще поемат инициативата да предадат уменията си и да открият свои заместници в училищата, от които идват, за да продължат развитието на проекта и в бъдеще.

От вчера, в рамките на 30 дни, всички ученици на възраст между 15 и 18 години, желаещи да участват, могат да номинират някого и да се самономинират в специалната Фесбук група. Всяка номинация трябва да представлява креативна автобиография само в шест думи и кратък отговор на въпроса: Какво бихте променили с помощта на технологиите и как?

Стоте най-добри биографии, чиито млади автори ще вземат участие в специален форум и уъркшоп, ще бъдат определени от експертна комисия. Класираните младежи, които ще станат първите „Млади посланици на технологиите и иновациите“, ще бъдат обявени до 7 март. В рамките на еднодневен уъркшоп в София те ще разработят свои собствени приложения за телефон, таблет или лаптоп чрез Майкрософт технологии, ще участват в  интерактивни работилници за дигитална грамотност; ще работят върху разрешаване на конкретни казуси. Техни лектори и ментори ще бъдат експерти от Майкрософт, Иновейшън Стартър, фондация „Старт ЪП” и„Заедно в час“.

На събитието младите хора ще могат също така да представят свои идеи за това как да се подобри българската образователна система с помощта на технологии.