Не сте поставени пред по-голямо изпитание в сравнение с минали години, пауза между двата теста не е възможна, обясни в Деня на отворените врати зам.-ректорът на Медицинския университет проф. Мария Куклева

Родители на 11-класници питат по кои учебници да се готвят, само по химия одобрените от МОН са 23

DSCF0616

Истинско стълпотворение от зрелостници и родители се образува на вчерашния Ден на кандидат-студенти в Медицинския университет. Повече от 500 души буквално задръстиха входовете към аудиторния комплекс, за да чуят от първа ръка подробности за предварителния изпит и редовните  дати на тестовете по химия и биология.

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. Мария Куклева обясни, че университетът е приел изискване за минимален бал 24.

„Направете си сметка колко трябва да изкарате по биология и химия, за да изкарате този бал. Мислете не колко най-малко ви трябва, а колко най-много”, посъветва Куклева.

Кандидат-студентка поиска да узнае дали не се предвижда почивка между двата теста, тъй като за първи път тази година изпитите по биология и химия ще се проведат в един и същи ден. Куклева обясни, че общата продължителност не е повече от предишни години и че сегашните кандидати не са изправени пред по-голямо изпитание. На никого нямало да откажат да отиде до тоалетната след първите два часа по биология, но това ще е за сметка на неговото изпитно време, тъй като веднага след това ще се раздава тестът по биология.

„Да превключиш бързо от един предмет на друг, адекватните решения са важни неща за професията. Затова ще влязат най-добрите. Самите ние, преди да напишем правилата, дълго сме умували”, попари надеждите на кандидатите Куклева.

Регистрацията за предварителните изпити по биология и химия на 8 април е само онлайн. Крайният срок е 4 април. На 1 април ще се проведе еднодневният подготвителен курс по етика, като регистрацията за него вече тече.

Шефът на Учебен отдел Евгения Иванова обясни, че за трета поредна година класирането ще става по първо желание. И предупреди кандидатите да не се изненадват, ако хора с по-нисък бал се класират в „Дентална медицина”, например, понеже са я посочили на първо място. И посъветва зрелостниците да не си правят сметки за коя специалност балът е по-нисък, за да не се окажат извън списъка на приетите. Нито пък да рискуват да влязат в по-нежелана специалност с надеждата да се прехвърлят впоследствие, което било почти невъзможно.

На срещата с ръководството на вуза присъстваха и родители на 11-класници, които бяха любопитни да узнаят кои са „правилните” учебници за подготовка по двата предмета.

Имате ли претенции по кои издания да върви подготовката, защото се чуват какви ли не версии, попита майка, чието дете имало намерение да атакува университета догодина.

Доц. Марияна Аргирова – зам.-декан на Фармацевтичния факултет, потвърди, че само по химия одобрените от МОН варианти са 23 и обясни, че всички учебници за задължителна и профилирана подготовка се зачитат.

Отборът на Езикова гимназия „Иван Вазов” победи в последвалото куиз-шоу по биология и химия. Второ място, само на половин точка зад победителите, зае отборът от ЕГ „Пловдив”, шампион в предишните две състезания, а трети останаха участниците от СОУ „Паисий Хилендарски“.

Съвместната инициатива за провеждане на викторина по биология и химия между ученици в 11 и 12 клас от пловдивските училища беше организирана за трета поредна година от Ротаракт клуб Пловдив – Пълдин и университета.