Почасова работа, по-високи стипендии, край на купуването на изпити, нови учебни зали са част от 38-те искания на Студентски съвет към проф. Николай Бояджиев и чл.-кор. Стефан Костянев

DSCF6175

Какви мерки ще вземете срещу корупцията и купуването на изпити и кога ще се сложи край на преписването, като се монтират заглушители. Това бяха сред най-острите въпроси, които отправиха днес студентите към двамата претенденти за ректор на Медицинския университет. От Студентски съвет поканиха днес кандидатите проф. Николай Бояджиев – декан на Медицинския факултет, и настоящия ректор чл.-кор. Стефан Костянев на среща два дни преди вота, за да отговорят на наболели въпроси и представят визията си за управление.

“Проблемът съществува, откакто аз съм студент. Но той има две страни – корумпиран и корумпиращ. Докато съществуват хора, които са склонни да платят, вместо да учат, винаги ще има корупция. Следователно трябва да се повиши качеството на студентите. Корупцията има различни измерения – съществуват групи, които събират пари, без изпитващите дори да знаят. Знам всичко – и за средствата за преписване, и за плащането на изпити. В момента има голям проблем с изпита по физиология, защото няколко души се явяват вече за 17 път и не могат да го вземат. Елате да видите обаче защо не могат”, коментира проф. Бояджиев. Според него монтирането на заглушители е излишно, тъй като изпитът е комбиниран и включват тест, устна аргументация и практическа част, така че подготвените веднага личат.

Според настоящия ректор корупцията във вуза е ограничена и многократните му предупреждения по пролема са дали резултат. Той обеща да се въведат драконовски мерки и призова студентите да дават конкретни сигнали, за да се изобличават извършителите. Самият той заяви за себе си, че и в най-злонамерените хейтърски сайтове нямало нищо срещу него на тема корупция.

Представителите на Студентски съвет връчиха на двамате претенденти 38 искания за промени. Те недоволстваха срещу ниските стипендии за отличници от 60 лева на месец и дадоха за пример ПУ, където колегите им взимат по 120. Липсата на зали в много от клиниките затруднявало обучението и снижавало качеството. Бъдещите медици настояват за почасова работа и заявиха, че сега участието им в научноизследователската дейност е формално, а биха искали реално да се включват в дейностите по проектите. Те изявиха желание и за външни преподаватели по примера на западните университети поискаха представители на Студентски съвет да влизат на Ректорски съвет.

Англичанин говори от името на чуждестранните студенти, за да попита как ще ги стимулират и подобрят обучението им.

“Англоезичното и обучението на български език не са равнопоставени. Нямаме добре подготвени преподаватели за английски. Не може просто да сменяш слайд след слай, а да не можеш да обясниш материала на езика. Новите чуждестранни студенти са с блестящ английски и нямаме право на компромис. Пуснахме конкурс за доценти и професори за англоезичното обучение”, обясни деканът на Медицинския факултет проф. Бояджиев. Той заяви, че ще работи за изграждането на Welcome център за адаптация не само на чуждестранни, но и на български студенти, както и за въвеждането на Хипократови стипендии за отличници.

На въпрос по какво ще се различава вторият му мандат, чл.-кор.Костянев заяви, че ще развива изградения вече технологичния център и ще създава нови такива. След като се похвали с направеното през изминалите четири години и уточни, че на сто процента е изпълнил заявеното, той призна, че не е успял да изгради двата нови учебни корпуса и Студентския информационен център. Според него качеството на упражненията в клиничните дисциплини не е на нужната висота.

“Няма да ви кажа: “Гласувайте за мен!” Дайте вота си за този, който според вас е правилният кандидат. Бъдете сигурни, че ако аз бъда избран, ще се съобразя с исканията ви”, обърна се на финала към аудиторията проф. Бояджиев. Посланието на чл.-кор. Костянев бе в хайку: “Приятели, да се изкачим на небосклона! Но заедно, заедно!”

DSCF6178