Целта на есенния празник на СУ „Кирил и Методий” е стъпка към адаптация на децата от подготвителните групи за училище

 

 

 

 

Кандидат-първокласници ще демонстрират таланти на есенен празник „Танцуваме, рисуваме, пеем – да творим умеем“. Традиционен организатор на събитието, което ще се проведе на 13 октомври от 10 часа, е СУ „Св. св. Кирил и Методий“. От няколко години училището реализира програма за адаптация на деца от подготвителните групи към класната стая. Целта е те да влязат в  учебната сграда и да участват в различни събития, за да се уверят, че в училище не е „страшно”.  По този начин на 15 септември, независимо в кое училище ще се обучават, те ще го припознаят като позната и сигурна среда.

Главни герои на съботния празник ще бъдат малчуганите в предучилищна възраст от детските градини на Пловдив и областта. Те ще изберат в кое от трите направления да се представят – музика, хореография или изобразително изкуство. Заниманията в арт ателиетата ще продължат два часа.

Според психолозите, когато едно дете се включва в различни дейности и се справя добре с тях, то получава сигурност и увереност в себе си, като това намалява стреса от непознатото и от новото начало, създава социална увереност, което в тази възраст е нова фаза в развитието на детето, обяснява идеята за празника директорът Таня Николова.

Проектът за адаптация ще продължи и през март, когато ще се проведе математическото състезание „Бързо лесно точно“. Тогава кандидат-първолаците ще решават тест с 15 задачи за 40 минути. Идеята е да повярван в силите и възможностите си.

Предвидени са два безплатни тренинга за родители, защото те също трябва да са подготвени и уверени, за да подкрепят децата си. Обученията ще се проведат през декември и март и ще се водят от Монтесори преподавател към Нов български университет. От тази есен в училището има Монтесори паралелка с първокласници, която стартира пилотно за Община Пловдив. Догодина също ще има прием на първолаци, които ще се обучават по метода на Мария Монтесори в специално оборудвани и обзаведени кабинети.

Всеки последен вторник на месеца в СУ „Св.св. Кирил и Методий” се провежда ден на отворените врати, когато родители и деца могат да влязат заедно в класните стаи на настоящите първокласници и да наблюдават учебния процес.