12-класниците с успех между 5.50 и 6 влизат без изпит в 11 специалности на Филологическия факултет на ПУ

2111082194

Кандидат-гимназисти и зрелостници сверяват часовника си на престижното състезание по български език „Иван Рилски”. Вторият етап ще се проведе на 29 април в СУ „Черноризец Храбър”, като записването все още продължава до запълване на местата. Състезанието се провежда под патронажа на Областния управител и на Института за български език при БАН. То е отворено и за ученици от 1. до 8. клас, както и за 11-класници.

Участието не е обвързано с предишния етап. Учениците от 1. до 6. клас и 8. клас ще решават тест от 9 до 10 часа. От 10.45 до 13.15 часа е времето за работа на учениците от 7. клас, които ще работят по формата на националното външно оценяване. Кандидат-гимназистите ще решават тест  и ще пишат преразказ с дидактическа задача.

Учениците от 11. и 12. клас ще работят по формата на ДЗИ от 10.45 до 14.45 часа.  Те ще трябва да се справят с тест от 40 въпроса с отворен и затворен отговор, както и с 41. задача, която изисква съставяне на есе или аргументативен текст.

Класирането ще се извърши по резултатите само от теста и за 7. и за 12. клас. Текстовете ще бъдат проверени и оценени, обясняват организаторите.

Учениците от всеки клас, класирали се на първите три места, ще бъдат наградени. По традиция се прави и генерално класиране за участвалите във всички етапи за тази година. Резултатите ще бъдат изнесени на 21 май с информация за получаването на наградите на сайта на състезанието. Резултатите за 4. и за 7. клас ще бъдат обявени преди НВО за съответния клас.

Таксата за правоучастие е в размер на 8 лева за учениците от 1. до 6. клас и 8. Клас.  11 лева трябва да внесат желаещите от 7. 11. и 12 клас.

Зрелостниците, които получат оценки от 5.50 до 6 на състезанието, ще могат да се запишат без конкурсен изпит в 11 специалности на филологическия факултет на Пловдивския университет.     Това са българска филология, славистика, български език и корейски език, български език и китайски език, български език и руски език, български език и френски език, български език и италиански език, български език и новогръцки език, български език и турски език, български език и история.