Все още не е ясно дали в удостоверението за завършено основно образование влизат оценките от 5, 6 и 7 клас или само тези от последната година

 

imgres

Кандидат-гимназисти са в паника оценките от кои години ще бъдат вписани в свидетелството за 7 клас. Според новия закон те ще трябва да получат удостоверение за завършено основно образование след края на 7 клас, а успехът от него важи за кандидатстване в профилираните и професионални училища. И до момента обаче не се знае дали в него ще влизат оценките от 5, 6 и 7 клас или само от последната година. Това изключително много тревожи и родители, и деца, тъй като цари пълна неяснота как ще се формира балът за гимназиите. Годината изтича, а правителството е в оставка.

Абсурдно е да се взимат бележките от 5 и 6 клас, защото децата не са знаели, че ще се променя законът и че тези оценки ще са им нужни. Редно е промените да важат едва за сегашните петокласници, които се обучават по новия учебен план, коментират родители.

Има вариант оценките да се вписват, но да не са балообразуващи, обясняват директори и уточняват, че до момента все още не са получили бланките на удостоверенията. Възможно е да се вписват оценки по някои предмети или пък само от 7 клас, гадаят в просветната гилдия.

Лошото е, че това създава паника, тъй като не е тайна, че 7-класниците акцентират върху подготовката си по български математика – предметите за националното външно оценяване, успехът от които е решаващ за приема. От тази година децата ще влизат в гимназиите с точки. Приемът след 8 клас отпада.