Кандидат-гимназистите подават заявления за участие в първия етап от класирането за прием в 8 клас от 8 до 10 юли.

Кандидатстването е по електронен път (https://infopriem.mon. bg). Входът в онлайн платформата ще се осъществява чрез входящия номер и кода за достъп до портала, с които седмокласниците провериха резултатите си на националното външно оценяване. Те могат да бъдат намерени на служебната бележка за удостоверяване на мястото за явяване на изпитите от външното оценяване и изпитите за проверка на способностите.

Тези, които се затрудняват да подадат документи по електронен път, могат да го направят в т.нар. училища гнезда. За Пловдивска област са определени 21 центъра. В Пловдив това са СУ „Христо Г. Данов”, СУ „Цар Симеон Велики”, СУ „Св. Софроний Врачански” и СУ „Найден Геров“.

Кандидат-гимназистите нямат ограничения относно броя на въвежданите желания. Ако е посочена професионална паралелка, се изисква и медицинско свидетелство, издадено от личния лекар на ученика. Той може само да подаде заявление, а на по-късен етап да прикачи медицинското свидетелство. В този случай е необходимо такова да бъде представено при записването. Иначе ученикът губи мястото си, ако е класиран в професионална паралелка.

Цялата необходима информация относно оценките ще бъде отразена по служебен път преди да се пристъпи към балообразуването и класирането.

Резултатите от първия етап ще бъдат обявени до 12 юли, а записването на класираните ученици в училищата или подаване на заявление за участие във втори етап е на 15 – 17 юли.

Ученик, класиран на първо желание, има две възможности – да се запише или да не се запише. Ученик, класиран на второ или последващо свое желание има три възможности: да се запише, да подаде заявление за участие във второ класиране или да не се запише.

Заявлението за участие във втори етап на класиране се подава в периода в училището, в което е класиран на първи етап. Не подават заявление тези ученици, които не са класирани никъде – те участват автоматично във втори етап.

Ако подаде заявление за участие във втори етап на класиране, ученикът може да се класира на по-предно свое желание или на мястото си от първия етап на класиране. Желанията не се пренареждат.

Класираните ученици се записват в училището или губят мястото, на което са класирани. Нямат избор между мястото от първи етап и мястото от втори етап. В този смисъл мястото не се „пази“, но е гарантирано, че ученикът не може да бъде класиран на последващо желание.

Подаването на заявление за участие в трето класиране е от 26 до 29 юли, а за участие в четвърто – от 5 до 6 август.

Минималният и максималният бал на всяка паралелка не е постоянна величина. Тези показатели се формират от бала на учениците, класирани в дадената паралелка към определен етап от кампанията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.