Зрелостничка от СУ „Патриарх Евтимий“ дойде с патерици на днешния изпит по химия и биология, вчера й махнали гипса

Пандемията от COVID-19 още повече ни мотивира и ни убеди, че сме взели правилното решение при избора на професия. Това споделиха кандидат-студенти на излизане от днешния изпит за магистърските специалности в Медицинския университет. 1346 младежи се явиха на теста по биология и химия. Противоепидемичните мерки бяха на много високо ниво във всички зали, където се влизаше с маска и след дезинфекция на ръцете.

За поредна година най-сериозна ще е битката в специалност „Медицина“ – за едно място ще се конкурират по 6 жени, при мъжете кандидатите са по-малко – трима спорят за място.

Висшето училище ще приеме по държавна поръчка 146 момчета и момичета за „Медицина”, 100 са бройките за „Стоматология“ и 85 – за „Фармация“. Медицината са посочили като първо желание 702 кандидат-студенти, стоматологията е поискана от 335, а 309 – са записали фармацията като водеща специалност, сочи статистиката на университета.

Като труден определиха теста повечето кандидат-студенти, някои от които кандидатстват за втора поредна година. Една част не се успели да се преборят на предишната кампания, а други са били приети платено и сега се надяват балът да им стигне за държавна поръчка.

“Нямаше въпроси извън помагалата и учебниците, по които съм се готвила, доволна съм от това, което написах. Надявам се, че съм се справила и очаквам добър разултат“, сподели на излизане от изпита Василена от Френската гимназия в Пловдив. Въпреки че очаквала по-тежки въпроси и задачи по химия, по-сложно било да пише по трите теми по биология – вегетативна нервна система, транскрипция, пряко и непряко развитие.

На въпрос защо е решила да учи медицина, Василена обяснява с усмивка, че това се оказал естествен избор, тъй като баща й е лекар, а майка й работи като медицинска сестра.

На изпита се явиха зрелостници от София, Хасково, Монтана, Кърджали и други населени места. Момиче от 91 Немска гимназия в столицата заложило на Плодвив като резервен вариант, в случай, че не й стигне балът за Медицинския в София. Въпреки че изпитните програми са различни, тя се готвила и за двата университета и се надява да стане първокурсник и да сложи бялата манта.

С патерица дойде на изпита абитуриентка от СУ „Патриарх Евтимий“. Преди повече от месец момичето пострадало при нелеп инцидент и се оказало с гипсиран крак. Вчера махнала гипса, но въпреки това все още има проблеми с придвижването, но стоически издържала четири часа и даже излезе усмихната с репликата: „не беше толкова трудво“.

Възпитаник на ПГ по електроника и електротехника в Пловдив напусна изпитната аудитория доволен, че е имал „малко бели петна“ по време на теста и успял да се справи с повечето въпроси. Завършил миналата година и се отдал на подготовка по биология и химия, за да кандидатства това лято.

Резултатите ще бъдат обявени до 15 юли.

Платените места за магистърските специалности ще станат ясни в края на юли, когато ще се проведе Академичен съвет. Те ще са само за медици и стоматолози. Таксата от есента за студентите платено обучение във всички куросове се увеличава на 10 448 лева.