Снимки с кимона, оригами и екзотични ястия на младежки мултикултурен фестивал

„Мирът е възможен” бе мотото на форума

DSCF8079

Какво представлява китайската чаена церемония, показаха днес нагледно на щанда на страната Дракона в квартал „Капана”. Посетителите опитаха и две традиционни китайски ястия – плодчета, потопени в карамел и краставички с пържени в алкохол фъстъци, както и да се докоснат до изкуството на калиграфията. С чадърчета и типични дамски облекла пък се дегизираха желаещите да си направят снимка за спомен.

DSCF8076

Стотици желаещи да се докоснат до обичаите и традициите на различните държави изпълниха арт локацията. Студенти от 9 държави представиха културите на своите страни в първото издание на мултикултурния фестивал, организиран от местната секция на Международната младежка камара. Щандове с традиционни храни и напитки подредиха Армения, Англия, България, Япония, Китай, Пакистан, Индия, Русия и Ямайка. Събитието е насочено не само към пловдивчани, но и към чуждестранните студенти у нас, които се обучават по „Еразъм” с цел по-добра интеграция.

Арменците предложиха за дегустация нарово вино и лаваш, а на българския щанд можеха да се опитат сармички, баница и питка.

DSCF8068

Три вида ястия с ориз и брашно от нахут можеха да се вкусят на щанда на пакистанците. Традиционните вкусотии бяха презентирани от студенти по медицина в Пловдив. Момичетата бяха обути в шалвари в комбинация с копринени туники. На японския щанд най-голямата атракция бе майсторенето на оригами. С пелмени примамваха младежите от Русия.

DSCF8060

„Идеята на изложението е пловдивчани да се запознаят с различни култури. Това е първото събитие на Международната младежка организация JCI, която има клонове в 127 страни и 350 000 членове”, обясни Петър Даксов – председател на локалната структура. Мотото на форума бе „Мирът е възможен”. С този лозунг бяха призовани да се снимат и минувачите.