МОН разпредели 180 000 теста за учениците от 1 до 4 клас

Утре министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъде подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата, уточниха от МОН.

Вчера и днес Министерството на образованието и науката разпредели 180 000 щадящи теста за учениците от I до IV клас. Тестове получиха общо 11 регионални управления на образованието в страната.

Днес преди обяд 81 000 теста бяха предадени на РУО София град. Със съдействието на Столична община те бяха откарани в нейната логистична база в Панчарево. До 11 часа в понеделник необходимите количества ще бъдат раздадени на училища майки в 24-те района на столицата. След обяд същия ден ще ги получат всички останали училища в София. Дотогава ще има яснота колко родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

В понеделник се очаква да пристигнат останалите 220 000 теста за ученици. Те веднага ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.

Също утре министърът на образованието и науката и министърът на здравеопазването ще издадат заповед, в която ще бъда подробно разписан механизмът за тестването на децата. Малките ученици ще бъдат тествани в училищата, като трябва да са закусили 30 минути преди процедурата.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко това се прави в името на здравето на техните деца.

Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Приоритет на МОН е присъственото обучение в безопасна среда за здравето на ученици и учители.

„Надяваме се от сряда, 10 ноември, процесът на присъствено обучение на учениците от 1 до 4 клас да бъде възможен. Искрено вярвам, че разумът ще надделее и ще постигнем баланс и доверие (с родителите), защото е важно децата да се върнат в училище. Няма как при тази висока заболеваемост, ако искаме да имаме присъствено обучение, да не гарантираме безопасна сред в училищата”. Това заяви пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна с призив към родителите да подкрепят учителите в този процес, защото всичко това се прави в името на здравето на техните деца.

Присъственото обучение за малките ученици ще се възстанови, ако родителите на поне 50% от децата на ниво паралелка са съгласни децата им да бъдат тествани. В противен случай целият клас ще остане да учи онлайн, както досега. Ако повечето деца са в училище, но някои останат вкъщи, те ще се обучават от разстояние синхронно или асинхронно в зависимост от възможностите на училището. Приоритет на МОН е присъственото обучение в безопасна среда за здравето на ученици и учители. Тя подчерта, че е дезинформация твърдението, че децата трябва да бъдат тествани гладни и да не са пили вода:

“Става дума за 30 минути преди провеждането на теста децата да не са се хранили или пили течност. Нормално е децата сутринта да са закусили вкъщи преди училище”, каза Гайдарова.