Уредникът от Природонаучния музей Александър Петров гостува на бинарен урок за видимия и невидимия свят на животните на ОУ „Васил Петлешков”, децата откриваха символиката на животните в библейските митове и българския фолклор

Как се хранят хамелеон и крокодил видяха седмокласници в рамките на бинарен урок по български език и биология. 63-ма ученици от ОУ „Васил Петлешков” се включиха във виртуално събитие в Google Meet, което е част от инициативите по повод 60-годишния юбилей на училището.

След като преподавателите Виолета Дончева и Ивайла Димитрова дадоха начало на урока, от Природонаучния музей пряко се включи уредникът Александър Петров, за да разкаже за еволюцията на влечугите и земноводните и за различните видове от тези групи по света. Алекс, който е завършил лесотехническа гимназия, а след това педагогика на обучението по български и история, днес се грижи за пеперудите в зала „Тропик” на музея и лесно влезе в ролята на учител. Той направи на седмокласниците виртуална разходка в терариума на музея, показа им редки видове влечуги и земноводни, а кулминацията бе показното как се хранят хамелеон и крокодил.

Втората част на урока започна с препратка към българския език с играта “Супа от природа и култура”. С помощта на споделена презентация учениците търсиха, анализираха и откриваха символиката на животните в библейските митове, фолклор и българската литература. Разгледаха образа на змията като символ на злото и на бялата лястовицата като олицетворение на надеждата в изучаваните разкази на Йовков. Часът приключи със споделен документ за обратна връзка и самостоятелна работа за развиване на функционалната грамотност и подготовка за НВО чрез тест с Googleforms.

Училището работи по националните програми “Иновативни училища” и “Музеите като образователна среда”.