Учениците от пети, шести и седми клас от Частно основно училище „Слънчев лъч“ разгледаха Градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Пловдив. Посещението бе организирано от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив), а в ролята на домакин влезе екипът на ВиК.

Ръководителят на станцията инж. Николай Михалков представи по достъпен и интересен начин процеса на пречистването на отпадъчните води и неговото значение и важност за благосъстоянието на цялото общество и ползите за околната среда.

„Благодарение на извършените реконструкции на сложното хидротехническо съоръжение, съвременната база, апаратура и най-нови технологии в съответствие с изискванията на европейското екозаконодателство, пречистената отпадъчна вода от канализацията на Пловдив и околните села се зауства в река Марица с такова качество, което е безопасно за водните обитатели и хората“, поясни инж. Михалков.

На децата беше предоставена възможността да разгледат микробиологичната лаборатория и да наблюдават под микроскоп водна проба от отпадъчни води и организмите в нея.

Учителите Пенка Иванова и Йордан Лулин също останаха удовлетворени от учебното посещение. Те са уверени, че техните възпитаници вече разбират в дълбочина както процеса на пречистване, така и значението на водата като най-ценен ресурс.

„Осъзнаването на важността от изграждането на навици и отношение, свързани с опазването на природата, е един от приоритетите на нашето училище“, каза преподавателят Пенка Иванова, която придружаваше децата.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.